Dienke Nijboer (rechts vooraan) werkt samen met Anne-Marie Hörning (links) onder de vlag van Dienke Nijboer Uitvaartbegeleiding. Foto: Leander Grooten
Dienke Nijboer (rechts vooraan) werkt samen met Anne-Marie Hörning (links) onder de vlag van Dienke Nijboer Uitvaartbegeleiding. Foto: Leander Grooten

Tot het laatste moment de mens centraal

WINTERSWIJK - Hoe de reis ook wordt ingekleed en welke wensen familie, naasten en zelfs de persoon in kwestie heeft: alles is bespreekbaar bij een uitvaart. Dat staat voor uitvaartondernemer Dienke Nijboer als motto voorop. Sinds september 2020 is zij zelfstandig uitvaartondernemer in Winterswijk e.o. en werkt zij hierin samen met Anne-Marie Hörning.

Door Leander Grooten

Dienke Nijboer is sinds 2019 actief als uitvaartverzorger in de Oost Achterhoek, eerst onder de vlag van Wenz Uitvaart en nu vanuit haar eigen naam. “Omdat mensen mij benaderden om wie ik ben, als mens en professional. Ik kan meer mezelf zijn, als ik het vanuit mijn eigen bedrijf doe.”

Aandacht, luisteren en wensgericht
Elke uitvaart is een laatste eerbetoon aan de overledene en deel van het rouwproces van achterblijvers. Dat vraagt om een professionele luisterhouding en het aandacht hebben voor wat er speelt. “Zo kunnen we samen komen tot een waardig afscheid, passend bij zowel overledene als nabestaanden.” Dienke is als uitvaartbegeleider inzetbaar, ongeacht welke uitvaartverzekering er is afgesloten.

Samenwerking met Anne-Marie
De Winterswijkse Nijboer heeft in de afgelopen jaren Anne-Marie Hörning leren kennen als een vakkundig uitvaartassistent en een warme persoonlijkheid. Ook Anne-Marie komt uit Winterswijk en spreekt al zo’n 25 jaar bij uitvaarten en andere ceremonies.

Met de ogen sturen
De samenwerking tussen Nijboer en Hörning voelt vertrouwd, gelijkwaardig en is gestoeld op dezelfde waarden. Anne-Marie: “We sturen elkaar met de ogen.” Daarnaast is het samen overleggen een grote meerwaarde. “Ik ben dan wel zelfstandig,” aldus Dienke,” maar dit is sociaal werk waarbij je iemand nodig hebt om mee te sparren. In Anne-Marie heb ik daarin de perfecte partner gevonden.”

Eigentijds of traditioneel
Dienke weet wat er kan op uitvaartgebied en probeert wensen te realiseren “Er is zoveel meer mogelijk dan mensen vaak denken.” Zo heeft zij samen met Anne-Marie een plechtigheid op eigen erf vormgegeven, een bospad stemmig uitgelicht en ‘herinneringstasjes’ gevuld met lekkernijen die pasten bij de overledene. In de uitvoering betrekken ze de naasten zoveel als mogelijk. Hörning: “Voor het rouwproces is het belangrijk herinneringen te maken met elkaar. We nemen uit handen wat moet en geven hen een rol waar het kan.”
Mensen kunnen aan de hand van een brochure hun eigen wensen kenbaar maken. Dit vormt vaak het begin om er met anderen over in gesprek te gaan, bijvoorbeeld met een uitvaartbegeleider. Deze brochure is bij Dienke op te vragen.

Gesprekken bij leven en wandelingen
Sinds 2019 is Dienke gestart met herinneringswandelingen om ontmoetingen tussen mensen tot stand te brengen die een verlieservaring kennen. Dat strekt verder dan de dood: werk, vriendschap, gezondheid. “Er wordt over van alles gepraat. Na afloop drinken we een kop koffie met wat lekkers erbij.” Iedereen die interesse heeft mag contact opnemen met Dienke. De volgende wandeling is gepland op 17 januari 2021, als de maatregelen rondom COVID-19 daar ruimte voor geven.

Daarnaast voert Dienke ‘gesprekken bij leven’: “Ik heb dit een aantal malen mogen doen en merk dat dit rust brengt en ruimte geeft voor andere dingen dan regelzaken.

Respect tot het laatst
Dienke en Anne-Marie hopen door hun betrokkenheid en houding er voor de mensen te zijn. “Als de nabestaanden om wat voor een reden dan ook niet in staat zijn om de kist te laten zakken of aanwezig te zijn in de ovenruimte nemen wij op respectvolle wijze afscheid. Wij blijven bij de overledene tot het laatste moment.”

Voor meer informatie zie www.dienkenijboer.nl, bel 06-36493346 of stuur een mail naar info@dienkenijboer.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

De gemeente Winterswijk wil volgend jaar minder informatie publiceren op de gemeentepagina's in de krant en meer inzetten op digitale informatievoorziening. Wat vindt u hiervan?Reageren!