Bron: Mobiliteitsrapporten voor COVID-19 (Google)
Bron: Mobiliteitsrapporten voor COVID-19 (Google)

Minder reisbewegingen in Winterswijk na corona

WINTERSWIJK - Sinds de corona crisis brengen Nederlanders fors minder tijd door in winkels, supermarkten, het openbaar vervoer en op kantoor, en zijn we steeds meer thuis. Dat blijkt uit het mobiliteitsrapport van Google dat op basis van locatiegegevens op smartphones het reisverkeer in Nederland anoniem in kaart brengt.

Deze trend is ook duidelijk zichtbaar tijdens de tweede corona-golf in Winterswijk, zo blijkt uit onderzoek van www.glasvezelinternetaanbieding.nl die deze data heeft gevisualiseerd. Vooral rondom het OV, werk en detailhandel en recreatie zijn fors minder reisbewegingen vergeleken met de eerste vijf weken van dit jaar. In de grafiek staan de veranderingen in het aantal reisbewegingen rondom retail, supermarkten, OV, werk en wonen in Gelderland.

Detailhandel en recreatie
Het landelijke bezoek aan restaurants, cafés, winkelcentrums, themaparken, museums, bibliotheken en bioscopen daalde in oktober met 24% ten opzichte het begin van het jaar. Op 18 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-39%). In Gelderland nam het bezoek aan de detailhandel en recreatie in oktober gemiddeld af met 18,0%. De grootste daling was zichtbaar op 25 oktober (-39,0%).

Supermarkten en apotheek
Ook het bezoek aan supermarkten, drogisterijen en apotheken ligt nog ver onder het niveau van pre-corona. In oktober daalde het landelijke aantal bezoeken gemiddeld met 6%. Op 8 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-12%). In Gelderland daalde het aantal reisbewegingen richting supermarkten en apotheken met gemiddeld 4,0%. De grootste daling was op 8 oktober (-10,0%).

OV-stations
Mensen reizen ook nog steeds een stuk minder met het openbaar vervoer. Het landelijke aantal bezoeken aan metro-, bus- en treinstations daalde in oktober gemiddeld met 44%. Op 20 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-50%). Het OV-verkeer In de provincie Gelderland daalde in oktober gemiddeld met 37,0%. Op 20 oktober was hier de grootste krimp zichtbaar (-50,0%).
Nu mensen steeds meer thuiswerken is het aantal bezoeken aan kantoren en werklocaties fors teruggelopen. Het aantal reisbewegingen richting werk daalde in oktober gemiddeld met 23% ten opzichte van pré-corona. De sterkste daling is terug te zien op 19 oktober (-40%). Ook in Gelderland nam het werkverkeer af, gemiddeld met 19,0%. 20 oktober was de dag dat dit het sterkst zichtbaar was (-42,0%).

Tijdens de tweede corona-golf brengen mensen met zijn allen meer tijd thuis door. Uit de mobiliteitsgegevens blijkt dat dit in Nederland in oktober is gestegen met 9%. In Gelderland nam dit in oktober gemiddeld toe met 8,0%.

Ook in de gemeente Winterswijk is een grote veranderingen in de mobiliteit te zien. In de grafiek is te zien dat verschillende reisbewegingen zijn teruggenomen ten opzichte van de eerste weken van het jaar toen er nog geen corona was. Daar staat tegenover dat inwoners van Winterswijk meer tijd thuis doorbrengen. Een toenemende interesse in glasvezel in Winterswijk is hiervan een gevolg.

Google verzamelt anonieme locatiegegevens via bijvoorbeeld Google Maps en Android. Het gaat expliciet om geanonimiseerde data van gebruikers die de optie om locatie te delen hebben aanstaan. Normaal gebruikt Google deze gegevens om bijvoorbeeld aan te geven hoe druk het in een winkel of restaurant is. Nu stelt Google deze gegevens ook beschikbaar om te achterhalen of het aantal reisbewegingen richting winkels, horeca, OV, werk en wonen is toe- of afgenomen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden