Erepenning voor Duitse oud-burgemeesters

Christian Vedder en Christoph Holtwisch onderscheiden

WINTERSWIJK - De Duitse oud-burgemeesters Christian Vedder (Südlohn) en dr. Christoph Holtwisch (Stadt Vreden) hebben vandaag de zilveren erepenning van de gemeente Winterswijk ontvangen. Zij krijgen deze onderscheiding voor hun inzet op het gebied van de grensoverschrijdende samenwerking met Winterswijk. Burgemeester Joris Bengevoord reikte de erepenningen symbolisch uit op de grensovergangen bij Vreden en Oeding.

Op 13 september zijn er gemeenteraadsverkiezingen gehouden in de Duitse deelstaat NordrheinWestfalen. Zowel Christian Vedder en als Christoph Holtwisch hebben besloten om geen vervolgtermijn als burgemeester te aanvaarden. Het gemeentebestuur van Winterswijk heeft besloten de oud-burgemeesters de hoogste gemeentelijke onderscheiding toe te kennen als blijk van waardering voor de jarenlange constructieve samenwerking met de gemeente Winterswijk.

Verdiensten
Christian Vedder van de gemeente Südlohn heeft zich de afgelopen jaren onder andere beziggehouden met het project Buurttaal, een project waarbij basisscholen in de grensregio elkaars taal en cultuur leren kennen. Christian Vedder was samen met burgemeester Joris Bengevoord zowel in Den Haag als ook in Brussel tijdens talrijke bijeenkomsten het gezicht van de grensstreek en de grensoverschrijdende samenwerking.

De gemeente Winterswijk en de gemeente Vreden werken al jaren nauw samen bij de ontwikkeling van een grensoverschrijdend dienstencentrum dat pal op de grens bij het bedrijventerrein Gaxel wordt gerealiseerd. Het is in belangrijke mate te danken aan de inzet van Christoph Holtwisch dat het dienstencentrum er nu ook echt komt. Daarnaast heeft Christoph Holtwisch het voorzitterschap van de stuurgroep Grenzhoppers aan Duitse kant op zich genomen en heeft hij laten zien dat grensoverschrijdende samenwerking van twee kanten moet komen en dat je tijd moet investeren in de wederzijdse relatie.

Beide burgemeesters waren lid van de werkgroep die het grensoverschrijdend strategiedocument tussen de Kreis Borken en de Achterhoek heeft opgesteld en hebben grote betrokkenheid getoond bij officiële bezoeken van Kamerleden.

Erepenning gemeente Winterswijk
De gemeenteraad van Winterswijk heeft de erepenning op 29 mei 1980 ingevoerd. De raad kan de erepenning als blijk van waardering en dankbaarheid toekennen aan inwoners en niet-inwoners die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap van Winterswijk. De erepenning bestaat uit een legpenning met inscriptie en een oorkonde.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden