Uitzicht op het Vriezenhuis. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Uitzicht op het Vriezenhuis. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Nieuw boek over het Winterswijkse scholtensysteem

Algemeen

De wereld van het Vriezenhuis

WOOLD - Een overzicht van ‘1000 jaar scholten’, die door alle tijdperken, grensverleggingen, oorlogen en maatschappelijke veranderingen tot ongeveer 1980 is blijven bestaan. De kaart van Europa veranderde voortdurend en alle grenzen hebben overal gelegen, maar de scholten vormden een zeer constante factor in dit deel van het vroegere Bisdom Münster.

Na het boek ‘Scholtengoederen in Aalten, Dinxperlo & Winterswijk’ (2016) is er nu een nieuwe uitgave over het scholten­systeem, dat rond Winterswijk zo lang is blijven bestaan. Het nieuwe boek is minder tabellarisch van opzet dan het boek uit 2016. Naast de geschiedkundige beschrijving van de scholten biedt de schrijver nu een persoonlijke inkijk in het leven van de bewoners van het Vriezenhuis. Ook nu blijkt, dat de scholten toch serieuzer werk hebben geleverd dan hun imago onder de bevolking wilde doen geloven. Lezers krijgen een inzicht in de administratie, die de grotere boeren al vanaf de 18e eeuw voerden. Jan en Ineke geven inzicht in hun familie­geschiedenis en hun persoonlijke leven.

Verder in het boek:
Veel aktes en administratie van het goed Hijink, vanaf de 18e eeuw tot ongeveer 1830
Papieren en aktes van het Vriezenhuis
Een overzicht van alle pachtboerderijen, die tot het Vriezenhuis hebben behoord
Diploma’s van Jan Esselink
Zijn spaarzaamheid en de gewoonte om geld op rente te zetten en reservekapitaal op te bouwen
Het inzicht dat het Vriezenhuis tenslotte ook gewoon een boerderij was, met melkvee en ­weilanden, waar elke dag gewerkt werd

Het boek is vanaf 14 november verkrijgbaar bij boekhandel Kramer in Winterswijk. Het boek is gebonden met formaat A4 en bevat 220 pagina’s. De prijs is 29.95 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant