Afbeelding

Nogmaals het Cultuur Kwartier

Algemeen

Het is noodzakelijk dat ik nog een keer terugkom op de plannen voor een Cultuur Kwartier, nadat het tweede voorstel van Explorius uitmondde in een woonwijk met muziekschooltje en bibliotheek. Weg mooie plannen, omdat de financiële randvoorwaarde voor dit Cultuur Kwartier door de gemeente gesteld is op nul euro. Voor het gemeentebestuur is cultuur te duur. Toch vreemd dat er volgens de meer jaren begroting van de gemeente wel heel veel geld vrij gemaakt kan worden voor één enkele culturele instelling, de Stichting Terra Temporalis, met een gebouw in Ratum, bij de Steengroeve.

Terra Temporalis heeft een schitterend gebouw laten ontwerpen, zie https://desteengroeve.nl/ , dat in het dorp niet zal misstaan. Gecombineerd met het gebouw van Boogie Woogie of desnoods met een nieuw gebouw is het mogelijk om de vele culturele aspecten van Winterswijk onder één dak te brengen. Met een mooi gebouw en met het geld dat nu alleen voor Terra Temporalis is gereserveerd, kan er een levensvatbaar Cultuur Kwartier tot stand komen.

De Steengroeve en het nu nog mooie Ratum zijn op zich al een trekpleister en hebben geen iconisch gebouw nodig om publiek te trekken. Een simpel paviljoen voor passanten is voldoende. Het mooie gebouw moet in het centrum komen en krijgt daar vele functies. Zoals een geologische afdeling met informatie over onze mozaïekvloer en de Steengroeve met behulp van moderne audiovisuele middelen; werken van Winterswijkse kunstschilders en tentoonstellingen over de textielindustrie en de Scholtengoederen; een mediatheek, het Muziekcentrum Boogiewoogie met een mooie gehoorzaal en een restaurant met terras. Een dergelijk gebouw is aantrekkelijk voor zowel de bezoeker van buiten als voor de Winterswijker.

Wil dit plan een succes worden, dan is het noodzakelijk dat de vele culturele instellingen gaan samenwerken. Het zal niet meevallen om uit de eigen bubble te treden en te gaan overleggen met elkaar. Iedere partij, zowel de gemeente als een culturele instelling zal op de “delete knop” moeten drukken en opnieuw gaan nadenken over de toekomst. Maar komen deze partijen niet tot elkaar, dan komen de verschillende culturele aspecten ook niet onder één dak en komt er ook geen vitaal Cultuur Kwartier.

Bernard Colenbrander

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant