Zaterdag om 12 uur was het nog niet erg druk op de Markt. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Zaterdag om 12 uur was het nog niet erg druk op de Markt. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Voorzitter Marktvereniging: “Blij terug te zijn op de Markt

Warenmarkt weer opgesteld rondom de Jacobskerk

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De warenmarkt is terug in het hart van het winkelcentrum. Sinds zaterdag kan iedereen weer op de vertrouwde plek groenten, vis, kaas en allerlei andere producten kopen. Jan Pleiter, voorzitter van de Marktvereniging is blij terug te zijn. Zeer druk is het nog niet op de markt, want de meeste Duitsers volgen het advies van de Duitse overheid en zijn thuis gebleven. Toch denkt Pleiter dat op de Markt de omzet weer zal stijgen.

Minder omzet voor winkels en marktkooplui
Bijna een half jaar lang was de warenmarkt te vinden op de parkeerplaatsen tussen de Spoorstraat en de Dingstraat en langs de Roelvinkstraat. De omzet voor de marktkooplieden ging er sterk achterhuis. Sommige kooplieden haalden nog maar 30% van hun normale omzet. Voor het winkelcentrum zelf was het ook niet ideaal. “Het was vooral funest voor de Ratumsestraat en de Meddosestraat”, zegt Peter ten Hagen, voorzitter van de ABH Cityvereniging. Als mensen op de Markt zijn, lopen ze ook die straten in. Op de alternatieve locatie was de aanloop vooral vanuit het zuiden en profiteerden alleen Weurden, Wooldstraat en Misterrade van de bezoekers, die na de warenmarkt nog een rondje door de rest van het centrum maakten.

Drieluik van markt, winkels en horeca nog niet compleet
Op de Markt zelf waren de terrassen weliswaar vergroot, maar op zaterdag werden toch veel van de bezoekers aan de warenmarkt gemist. Die gingen in andere delen van het centrum dichterbij de warenmarkt op terrassen zitten. Optimaal is het nog niet. “Een ideale markt betekent dat er een drieluik is”, zegt Jan Pleiter. “De winkels in het centrum profiteren, er is samenwerking met de horeca rondom de Markt en er is de warenmarkt.” Hij zegt dat de stervorm ook veel waard is: de warenmarkt als centraal punt, die straalt via de aansluitende winkelstraten. Helaas is het drieluik nog niet compleet want de horeca mag vanwege de Coronacrisis nog niet open. “Dat maakt de markt minder sterk”, zegt Pleiter. “We missen de toiletten, het kopje koffie en het appelgebak.” Volgens Ten Hagen blijft de horeca wel strijdlustig. Er zijn 25 horecaondernemers lid van de ABH. “Zij blijven bezig met initiatieven om “on tour” te blijven, zoals met afhalen.” Ook wordt er nagedacht over een preuverie “in Coronastijl”.

Nog kleinere markt niet ideaal
Om te zorgen dat er voldoende afstand gehouden kan worden staan de marktkramen verder uit elkaar. Daarom zijn er ook enkele kramen in de Torenstraat opgesteld. Pleiter hoopt dat de warenmarkt de komende weken door kan gaan en er geen tweede totale lockdown komt. “We houden daar wel rekening mee. Of het de juiste beslissing is? Ik sta niet aan het roer en heb daarvoor te weinig kennis.” Minder kramen en een verdere “verdunning” lijkt hem niet ideaal. En buiten is er in ieder geval sprake van goede ventilatie. De herfst en winter is niet de meest gunstige tijd voor de warenmarkt. De beste weken voor de Marktkooplui zijn toch die in het voorjaar en toen was er geen markt. De afwezigheid van de Duitsers nu is een hard gelag. “Ook voor de winkels.” Pleiter en Ten Hagen blijven optimistisch. Intussen wordt ook al nagedacht over een alternatieve Sinterklaasintocht. “Daar zijn wel ideetjes over. Sinterklaas heeft zijn aankomst inmiddels bevestigd”, zegt Ten Hagen. “Hij komt ook naar Winterswijk. Dat laten we zien via een film op de lokale omroep.”

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van RTV Slingeland.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

De gemeente Winterswijk wil volgend jaar minder informatie publiceren op de gemeentepagina's in de krant en meer inzetten op digitale informatievoorziening. Wat vindt u hiervan?Reageren!