<p>Sjoerd Kemeling (l) en Hans van Lith bij de collectie van Max van Dam in de Museumfabriek, &quot;Wij hebben de grootste collectie ter wereld van Van Dam en daar zijn we bijzonder trots op.&quot; foto Lineke Voltman</p>

Sjoerd Kemeling (l) en Hans van Lith bij de collectie van Max van Dam in de Museumfabriek, "Wij hebben de grootste collectie ter wereld van Van Dam en daar zijn we bijzonder trots op." foto Lineke Voltman

Korten subsidie is bedreiging voor voortbestaan musea

Korten subsidie is bedreiging voor voortbestaan musea

WINTERSWIJK - Als de gemeenteraad van Winterswijk in november het voorstel van het college van B&W goedkeurt om vanaf 2022 de subsidie voor Vereniging het Museum met 25.000 euro te korten betekent dat volgens Hans van Lith en Sjoerd Kemeling, respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter, dat de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink moet sluiten.

Door Lineke Voltman

Verantwoordelijk wethouder Henk Jan Tannemaat beargumenteert de korting als volgt: “Het is niet onze bedoeling dat ze gaan stoppen met alle activiteiten, er zijn veel dingen die ze goed doen, denk aan het Historisch Informatie Punt, de koffers naar de verzorgingshuizen, de archivering. Daarbij vinden we ook dat de 125 vrijwilligers fantastisch goed werk doen maar je moet je ook realistisch zijn en je afvragen of het op deze manier verder moet. Past dit nog in de nieuwe visie en is het eigentijds genoeg? Dan zeggen we nee, het kan beter.”

Vereiste bezoekersaantallen gehaald
Hans van Lith, voorzitter van de Vereniging het Museum, is blij dat de wethouder positief is over een aantal onderdelen van het museum. Ook meent hij dat de verwachting van de gemeente ten aanzien van het aantal bezoekers ruimschoots gehaald is. "We moesten tot eind 2020 in de Wereld van Wenters aan de Meddosestraat 2500 bezoekers ontvangen hebben maar eind 2019 stonden we al op een totaal van bijna 2900. Ook dit jaar gaan we de 2500 halen, alleen al de expositie van Louis Nijhuis trekt soms zelfs 400 bezoekers per week. Dus we begrijpen niet welke verwachtingen niet zijn uitgekomen. Natuurlijk kunnen en moeten de bezoekersaantallen nog verder stijgen, maar daar is tijd en geld voor nodig. En natuurlijk willen we vernieuwen en interactief worden maar als we nu gekort gaan worden kunnen we dat niet betalen. Vice-voorzitter Sjoerd Kemeling vult aan: "We zijn in gesprek met een adviesbureau voor musea, stapje voor stapje komen er aanpassingen en we hebben contact met een bedrijf dat allerlei visuele middelen faciliteert. Hiermee voldoet het museum op termijn aan alle wensen die de wethouder opnoemt zoals een moderne uitstraling en interactief, maar als we nu op voorhand gekort worden kunnen deze plannen zeker niet gerealiseerd worden.”

In 2026 marktconforme huur
Van Lith: "We hebben de indruk de gemeente het idee heeft dat de subsidie geheel naar de Wereld van Wenters gaat maar de huur van het pand van de Museumfabriek bedraagt op jaarbasis al 24.000 euro aan kale huur. Daar komen de andere kosten van verwarming etc. dan nog bij. Vervolgens gaat de huur van de Wereld van Wenters aan de Meddosestraat in 2026 van nu 200 euro per maand omhoog naar een marktconforme huur. Daarover willen we zowel met de gemeente als de Woonplaats in gesprek want een drastische verhoging van de huur kunnen we niet opbrengen en dan moet ook Wereld van Wenters gesloten worden.

Museumvisie
Tannemaat "Het college wil naar een museumvisie toe voor de komende tien jaar waarbij we kijken naar wat we belangrijk vinden in Winterswijk op het gebied van musea, zowel voor onze inwoners als toeristen. Daarbij willen we met alle partners om tafel." Kemeling zegt dit een vreemde volgorde te vinden. “We zijn het volledig eens over een museumvisie en willen daar graag over meepraten en een bijdrage aan leveren maar dat kan niet als je vooraf al flink gekort wordt in je subsidie. Dan sta je al buitenspel. De juiste manier is om als de visie is vastgesteld door de raad eerst te kijken hoeveel geld daar voor nodig is want daar hangt een prijskaartje aan voor de gemeente. Vervolgens ga je kijken hoeveel elk museum aan subsidie nodig heeft. Dat is de te volgen weg en niet door vooraf één museum een korting op te leggen.

Van Lith vertrouwt erop dat de gemeenteraad het voorstel zal afwijzen zoals dat ook het geval was enkele jaren geleden toen B&W voorstelde om de gehele subsidie in te trekken.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden