Een scène uit La Odisea. Foto: PR
Een scène uit La Odisea. Foto: PR

Filmhuis vertoont La Odisea

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 3 november om 16.00, 18.30 en 21.00 uur de film La Odisea. De voorstellingen zijn in servicetheater Skopein. Reserveren is noodzakelijk en kan bij voorkeur via www.skopein.nl of eventueel telefonisch, via tel. 0543-521515.

Stichting Filmhuis Winterswijk krijgt wel eens te horen dat ‘die Filmhuisfilms' allemaal zo zwaar op de hand zouden zijn. De vaste bezoekers weten gelukkig beter. Zo zijn er dit seizoen al enkele bijzonder vermakelijke titels vertoond. Ook La Odisea is er zo een. Zoals de recensent van Cinemagazine het verwoordde: 'Geen puntje-op-je-stoel-film, wel leuk tijdverdrijf'. En de Volkskrant noemt de film 'een ouderwetse schelmenkomedie'.

De film speelt zich af tijdens de economische crisis van begin deze eeuw in Argentinië. Ex-topvoetballer Fermin Perlassi (een rol van de tegenwoordig in Spaanstalige films bijna onvermijdelijke topacteur Ricardo Darín, u herkent hem vast wel) wil zijn dorp van de ondergang redden door een oude fabriek annex silo aan te kopen met als doel er een coöperatie te vestigen. Dat zou de hele gemeenschap ten goede komen.Fermin en zijn vrouw Lydia krijgen enkele dorpsgenoten zo ver dat deze hun zuurverdiende spaargeld aan hen toevertrouwen. Maar Fermin heeft het geld nog niet bij een bank gedeponeerd of de crisis breekt in alle hevigheid uit en alle tegoeden worden bevroren. Even later blijkt de louche bankier die Fermin adviseerde het geld niet in een kluis te stoppen maar op een rekening te storten (“anders gaat het hoofdkantoor nooit akkoord”), onder één hoedje te spelen met een nog louchere advocaat. Deze laatste bewaart het geld van Fermin en co in een zwaar beveiligde, ondergrondse kluis in een bosperceel. De arme sloebers moeten dus iets slims bedenken om hun geld terug te krijgen. En geïnspireerd door de oude Hollywoodklassieker How to Steal a Million bedenken ze een sluw en listig plan, een plan dat wel móet werken. Natuurlijk verloopt de uitvoering niet bepaald op rolletjes en natuurlijk (zo gaat dat nou eenmaal) loopt het uiteindelijk ook allemaal goed af. Al met al leveren alle komische verwikkelingen en onbenulligheden een lekker vermakelijke film op.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden