Harry (rechts) ‘zwaait’ het orkest elke woensdagavond als dirigent op de bok. Foto: Leander Grooten
Harry (rechts) ‘zwaait’ het orkest elke woensdagavond als dirigent op de bok. Foto: Leander Grooten

Switch verbreedt je muzikale horizon

WINTERSWIJK - Toen Bigband Switch in de zomer van 1992 toerde door het Oost-Duitse Kyritz, kon niemand vermoeden dat Harry ten Brinke nog steeds de drijvende kracht achter, en de leidende man vóór het orkest is. De bigband van Boogie Woogie Cultuurcentrum is nog altijd een leerschool voor jong en oud, iedereen is welkom. De bigband is op zoek naar nieuwe muzikanten.

Door Leander Grooten

Ten Brinke is al decennialang als docent trompet verbonden aan Boogie Woogie. Daarnaast is hij programmaleider van ‘Lang Leve de Kunst Oost-Achterhoek’. Elke woensdagavond leidt hij Switch door het muzikale landschap van swing, funk, fusion en pop. Switch treedt op in de Oost-Achterhoek, maar schuwt uitstapjes naar bijvoorbeeld het Wereld Muziek Concours en het buitenland zeker niet.

Geen fanfare, geen popband
Traditioneel gezien zijn de meeste muziekschoolleerlingen lid van een fanfare- of harmonieorkest. Ze krijgen les bij Boogie Woogie, stijgen in niveau, waardoor de mogelijkheid ontstaat om in bands of orkesten te spelen die bepaalde basisvaardigheden vereisen. Andere leerlingen komen uit de ‘pophoek’. Ze hebben interesse in piano, gitaar, bas, drums of zang en krijgen bandcoaching. “Een bigband is eigenlijk een band aangevuld met blazers, met een eigen stijl muziek. Het swingt de pan uit en is muzikaal uitdagend,” spreekt Ten Brinke wervend.

Van deze tijd?
Hoewel de oorsprong van bigbands teruggaat tot de jaren dertig, blijft de muziek actueel. Zo namen onder andere Robbie Williams en Norah Jones albums op met een bigband en worden popsongs voor deze muzikale bezetting gearrangeerd. Ondanks dat neemt de belangstelling wat af.
Harry: “Dat ligt meer aan de tijdsgeest. Er is meer keuze. Daarnaast moet je je best doen om de stijl onder de knie te krijgen, dat kost tijd en aandacht, daar moet je voor gaan.” Ten Brinke geeft ook aan dat het cultuurcentrum minder leerlingen krijgt door onder meer bevolkingskrimp. “Dan is de kweekvijver minder groot.”

Opleidingsorkest
Ondanks dat ‘de tijd’ tegen zit, gelooft Ten Brinke in nieuwe aanwas. “Dat hoeven niet alleen jonge mensen te zijn, ook ouderen kunnen jonge muzikant zijn.”
Voor deelname aan de bigband is enige basisvaardigheid nodig. Met zo’n drie jaar les of speelniveau dat overeenkomt met vaardigheden op A of B niveau (certificering) kun je prima aansluiten. “De drempel is niet torenhoog, het is een plek om te leren.” De bigband anno 2020 kent zowel tieners als zestigers die elkaar vinden in de muziek. “Muziek verbroedert en de meer ervaren muzikanten trekken de nieuwelingen mee, daarin speelt leeftijd geen rol.”

Blazers en percussie gezocht
De bezetting kan vooral meer blazers gebruiken: trompettisten, saxofonisten (tenor en alt) en trombonisten. Harry vertelt enthousiast: “Als het volle bak is, dan klinkt alles beter en is het spelplezier voor iedereen veel groter. Als je dan zelf nog wat onzeker bent, ben je blij dat de ervaring naast je staat.” Als toevoeging van de ritmesectie uit hij de wens voor een percussionist.

Harry’s drive
In zijn werkkamer prijkt ’40 dienstjaren’: Harry ten Brinke is een ouwe rot in het vak, maar nog niet verjaard. De breedheid van de kunstensector en dat verbinden met de samenleving zorgt telkens voor nieuwe uitdagingen. “Ik blijf het doen omdat ik het superleuk vind en we komen samen tot nieuwe ideeën.” Een voorbeeld daarvan is om projecten te starten met Switch om in enkele repetities een concert te geven rondom een thema, muziekstijl of solist. “Ook daarvoor is het goed je aan te sluiten bij de bigband, zodat je dicht bij het vuur zit als zo’n uitdaging voorbij komt.”

Op proef meedoen
Muzikanten die interesse hebben, kunnen zich melden per mail. Ze kunnen enkele keren vrijblijvend meedoen om te ontdekken of er een klik ontstaat. Repetities zijn elke woensdag van 20.00 tot 21.30 uur bij Boogie Woogie, Roelvinkstraat 2 in Winterswijk.


harry@boogiewoogie.nl

www.facebook.com/BigbandSwitch

0543-515569

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden