Cameraman Bjarne, verslaggever Ruwan en de kinderen Britt, Anniek, Naomi, Trysten, Menno en Dylan tijdens de opnames van het Jeugdjournaal met rechts de bibliotheek. Foto: Han van de Laar
Cameraman Bjarne, verslaggever Ruwan en de kinderen Britt, Anniek, Naomi, Trysten, Menno en Dylan tijdens de opnames van het Jeugdjournaal met rechts de bibliotheek. Foto: Han van de Laar

School ’t Waliën op het Jeugdjournaal met schoolbibliotheek

‘Wij hechten veel belang aan lezen’

Door Han van de Laar

HUPPEL - “We waren aangenaam verrast! Eerst dachten we nog dat het een verlate 1 aprilgrap was, maar het bleek toch echt te zijn. Het Jeugdjournaal heeft afgelopen week opnames gemaakt over het belang van lezen op school en onze schoolbibliotheek.” Aan het woord is Monique de Groot-Jansen, sinds 1 oktober 2019 directeur van openbare basisschool ’t Waliën aan de Waliënseweg in Huppel. “Het is echt een school om trots op te zijn. Er zitten zo’n 120 leerlingen op, waarvan ongeveer de helft uit een buurtschap komt en de overige uit het dorp. We verwachten voor de komende periode zelfs nog wat te groeien. We zetten dan ook met zijn allen, personeel en vrijwilligers, enthousiast de schouders eronder.”

Instructies
Toen cameraman Bjarne Woortman en verslaggever Ruwan Linders van de NOS binnen waren, konden de opnames beginnen. Er waren door de leerkracht van groep 7 en 8, zes leerlingen uitgekozen die geïnterviewd zouden worden. De overige leerlingen van deze groep waren naar de gymnastiekles, maar op tijd terug om nog de opnames te volgen. Voorafgaand hieraan kregen de kinderen instructies en maakte de cameraman sfeerbeelden. Daarna hield Ruwan gesprekjes met de leerlingen. Hij had vooraf overigens gewaarschuwd dat er veel ‘geknipt’ zou worden en dat iedereen maar heel kort in beeld zou zijn.

Schoolbibliotheek
Monique had ondertussen contact met redacteur Frederica van Mastrigt van het Jeugdjournaal en vroeg hoe men bij ’t Waliën terecht was gekomen. “Eigenlijk hebben we jullie gewoon via Google gevonden”, aldus Frederica. “We zochten scholen die niet al te lang geleden een schoolbieb hadden geopend en zagen ‘t Waliën genoemd in een artikel.” Inmiddels blijkt dat veel scholen binnen SOPOW (Stichting Openbaar Onderwijs Winterswijk) een eigen bibliotheek hebben, in goede samenwerking met de openbare bibliotheek Oost-Achterhoek. De stelling op het Jeugdjournaal bij dit onderwerp was: ‘Iedere school moet een eigen bibliotheek hebben’. Van de reacties meldde 85% aan het daarmee eens te zijn. De leerlingen zelf gaven aan dat ze door de komst van de bibliotheek met nieuwe, mooie en moderne boeken meer zijn gaan lezen. Annette is al achttien jaar één van de vrijwilligers op ’t Waliën. Ze helpt, voor zover nodig, met het uitzoeken van een boek. “Iedere donderdag is wisseldag. Boeken kunnen drie weken thuis worden gehouden. Tevens kunnen leerlingen gratis gebruik maken van de bibliotheek in Winterswijk. Hiervoor hebben ze een pasje gekregen.”

Voorlezen
Er wordt in de school iedere dag aandacht besteed aan lezen. Dat betreft zowel zelfstandig lezen als voorlezen. Daar wordt veel waarde aan gehecht. Het thema van de Kinderboekenweek is ‘En Toen?’. Het blijft niet alleen bij lezen. Zo zijn er kastelen gemaakt en rollenspelen gehouden over de riddertijd. Ook is er een wand met foto’s van de leerkrachten van vroeger. De uitzending is overigens terug te zien op de site van het Jeugdjournaal bij Avondjournaal van 13 oktober.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden