Geen parkeergarage mogelijk achter het Weurden, parkeerplaatsen verplaatsen naar elders. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Geen parkeergarage mogelijk achter het Weurden, parkeerplaatsen verplaatsen naar elders. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Nog steeds veel onduidelijk over invulling cultuurkwartier

Algemeen

Ontwikkeling zal niet mogelijk zijn zonder publiek geld

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De plannen voor de invulling van het cultuurkwartier aan het Weurden zijn nog steeds niet honderd procent uitgekristalliseerd. Dat bleek uit de presentatie van Explorius in het Politiek Forum van donderdag 8 oktober. Dat de bioscoop waarvan werd uitgegaan in de door de gemeenteraad vastgestelde haalbaarheidstudie van januari 2019 was al langer bekend. Vorige week meldde wethouder Henk Jan Tannemaat al dat een ondergrondse parkeerplaats niet haalbaar was. Uit de presentatie bleek dat nog steeds geen alternatief is gevonden voor de bioscoop.

Horeca in combinatie met sport
Bas Goossens, directeur van Explorius noemde drie mogelijkheden om het gat van de bioscoop op te vullen. Het meest haalbare vond hij een invulling met een gebouw waarin koopappartementen worden gecombineerd met een horecafunctie en soort van sportschool. Dat sporten kan deels plaats vinden in het groene park dat nog steeds het hart van het cultuurkwartier moet worden. Een tweede mogelijkheid is wat Goossens een ondernemingshub noemt. Dat is een gebouw met veel functies door elkaar. Er kunnen kleine bedrijven in komen gecombineerd met winkels en horeca. “Wij zijn op zoek naar een ondernemer die dat wil ontwikkelen.” De derde mogelijkheid is een pauzelandschap. Dat betekent dat er tijdelijke functies kunnen komen, zoals een ijsbaan in de winter of een pluktuin in de zomer, aangevuld met tijdelijke horeca. Uiteindelijk doel is dat er toch een goede invulling komt met misschien toch nog een bioscoop.

Ondergronds parkeren vraagt te hoge investering
Goossens vertelde dat de aanleg van de ondergrondse parkeervoorziening drie miljoen extra gaat kosten. “Dat is een te hoge investering.” In het oorspronkelijke plan was rekening gehouden met halfverharding van de parkeerbodem, maar door het teveel aan grondwater is parkeren alleen mogelijk in een betonbak. Het handhaven van 80 parkeerplaatsen bovengronds in het gebied is een slecht idee. Daardoor kan het gebied tussen nieuwe woningen aan de Roelvinkstraat en het cultuurkwartier met kunst- en muziekonderwijs en de bibliotheek niet optimaal ingevuld worden als park. Dat maakt het hele plan meteen onevenwichtig en onaantrekkelijker. Aan de Roelvinkstraat komen wel parkeerplaatsen en bij Boogiewoogie zullen eveneens enkele parkeerplaatsen komen. Het merendeel van de vervangende parkeerplaatsen zal buiten het plangebied gezocht moeten worden. Volgens Dick te Winkel, projectleider voor het cultuurkwartier bij de gemeente, kunnen die plekken gevonden worden bij de Zonnebrink.

Woningen voor jongeren, ouderen en mensen met een zorgvraag
De invulling van de woningbouw in het gebied lijkt wel concreter geworden, al zijn er over de ontwikkeling nog geen harde afspraken gemaakt. Aan de Dingstraat wordt gedacht aan een gebouw met twaalf appartementen. Boven de bibliotheek en de muziekschool aan het Weurden komen appartementen. Aan de Spoorstraat kan een grote woning met uitstraling komen. Aan de Roelvinkstraat kunnen meer woningen gebouwd worden. De woningen zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen. Ouderen die graag in het centrum bij een groen park willen wonen kunnen er terecht. Er wordt ook gedacht aan twaalf tot zestien sociale huurwoningen voor jongeren. Voor mensen met een grotere zorgbehoefte zou een gebouw kunnen verrijzen met 30 woon-zorgplekken met centrale voorzieningen.

“De uitgangspunten zijn helder, de uitkomst nog niet.”
De gemeenteraadsleden stelden vooral vragen over het parkeren, de woningen en de andere invulling voor de bioscoop. Regelmatig werd naar details gevraagd, die Explorius nog niet kon geven. Er moet nog steeds veel nader onderzocht en uitgewerkt worden. Er is nog geen “integraal ontwikkelingsplan”, zoals een aantal raadsleden na ruim anderhalf jaar had verwacht. Wat nu werd gepresenteerd is een tussenstap met een aantal wijzigingen van de oorspronkelijke opzet. Daarover moeten burgemeester en wethouders en de gemeenteraad eerst een mening geven, voordat er verder gegaan wordt met de uitwerking. Die zal wel tot dat integraal ontwikkelingsplan leiden. Gert-Jan te Gronde (VVD), Tom van Beek (Voor Winterswijk) en Wim Wassink (CDA) vroegen of er al meer bekend was over de kosten. Te Winkel gaf aan dat het uitgangspunt blijft dat er alleen bestaande budgetten van de gemeente voor het cultuurkwartier zullen worden ingezet. “De uitgangspunten zijn helder, de uitkomst nog niet.” Goossens liet er echter geen misverstand over bestaan dat het project alleen haalbaar zal zijn als er extra publiek geld voor ter beschikking wordt gesteld. Met alleen investeringen van ondernemers zal het niet lukken. Er zal ook geld van de provincie of de gemeente bij moeten. “Zonder extra geld van de overheid is er geen haalbaar plan”, zei Goossens aan het eind van de presentatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant