Gezocht: persoonlijk verhalen over Wederopbouwperiode na 1945

Algemeen

WINTERSWIJK - Vereniging Het Museum is op zoek naar persoonlijke verhalen over de tijd na de Tweede Wereldoorlog, de zogenaamde Wederopbouwperiode van 1945 tot ongeveer 1965. 

Dat kunnen verhalen zijn over bijvoorbeeld de woningschaarste. Net getrouwde stellen die bij ouders of schoonouders in gaan wonen. Hoe was het om opa en oma in huis te nemen? Welke woonwijken heeft men opgebouwd zien worden? Konden de boodschappen nog bij de kruidenier worden opgeschreven? Gingen Winterswijkers nog met de hele straat tegelijkertijd naar de kerk? Had deze periode op iemand persoonlijk invloed op het gebied van ontkerkelijking, naoberschap en ontzuiling. Was ook hier sprake van overlast van nozems? Hoe beleefde men de opkomst van de ‘Butterfahrten’?

Dit zijn enkele onderwerpen bij het nieuwe project van de Werkgroep Oral History van Vereniging Het Museum. De werkgroep houdt zich bezig met het vastleggen van mondelinge geschiedenis door ouderen te interviewen over een bepaald thema. De afgelopen jaren zijn verhalen vastgelegd over scholtenboeren, woonwagencentrum Dennenoord, gastarbeiders, historisch waterbeheer en jeugd in oorlogstijd. Over Dennenoord en “Mijn jeugd in oorlogstijd” zijn boeken gepubliceerd.

De interviews worden opgenomen met een voicerecorder, daarna compleet uitgeschreven en er worden korte verhalen van gemaakt. Elk interview, zowel het origineel als uitgeschreven, wordt met het bijbehorende verhaal opgeslagen in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (Ecal) of het Gelders Archief en is daar voor studiedoeleinden te gebruiken. Bovendien worden ze ook opgeslagen in het Historisch Informatiepunt (HIP) van Vereniging Het Museum en zijn daar onder voorwaarden te beluisteren en te lezen.

Wie hier aan mee wil werken, kan contact opnemen met Stef Geenen, e-mail stef.geenen@gmail.com of tel. 06-23557926.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant