Lies en Bart Visscher, woordvoerder van de stichting. Foto: Clemens Bielen
Lies en Bart Visscher, woordvoerder van de stichting. Foto: Clemens Bielen

Locatie Slingeland Ziekenhuis aan A18 lijkt niet langer noodzakelijk

Algemeen

ACHTERHOEK - “Santiz heeft onnodig frictie veroorzaakt tussen Oost- en West Achterhoek.” Een uitspraak van ziekenhuisdeskundige Ad Huijsmans, gedaan na het vertrek van Rolf de Folter als interim-bestuurslid van Santiz. Die uitspraak was toen naar aanleiding van de voorgenomen juridische fusie tussen het Slingeland Ziekenhuis (SZ) in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk, die onder vuur kwam te liggen toen duidelijk werd, dat er plannen lagen om cruciale afdelingen van Winterswijk naar Doetinchem te verplaatsen. In de visie van Stichting Behoud Kemnade en Waalse Water, die zich fel verzet tegen de keuze van de locatie van het SZ nabij de Oude IJssel, Waalse Water en Kemnade, zijn die plannen van de toenmalige Raad van Bestuur en de huidige Raad van Toezicht ook cruciaal geweest voor de – in hun ogen – foutieve keuze om het ziekenhuis aan de A18 te bouwen.

Door Clemens Bielen

In december 2013 sprak het college van Doetinchem nog een onderbouwde nadrukkelijke voorkeur uit voor de ontwikkeling van nieuwbouw van het ziekenhuis op de stationslocatie. Voor Lies en Bart Visscher, woordvoerder van de stichting, is het onbegrijpelijk dat een klein jaartje later de locatie aan de A18 de voorkeur kreeg. Vanwaar die plotselinge omslag?

Volgens insiders heeft met de komst van interim-bestuurder Jeltje Schraverus een andere bestuurderscultuur in openheid zijn intrede gedaan. Zij is tot nu toe al haar beloften nagekomen en zij geniet het vertrouwen van de medewerkers van het SKB. En de defusie ligt op koers. De Raad van Toezicht is echter nog steeds verantwoordelijk voor het aanstellen van nieuwe bestuurders en hun opdracht. Diezelfde Raad van Toezicht ontbeert het vertrouwen van de stakeholders in de Oost-Achterhoek. Verkenner Marcel Daniëls heeft in zijn tussenrapportage aangegeven dat er wat hem betreft samenwerking tussen de beide ziekenhuizen moet komen en de vraag bij het personeel van het SKB leeft, hoe vrijblijvend die keuze voor samenwerking wordt gedefinieerd.

Een te groot nieuw ziekenhuis bij Doetinchem op de geplande locatie blijft – misschien niet financieel - nog als een zwaard van Damocles boven het voortbestaan op termijn van het SKB hangen.
Volgens de laatste berichten wordt het nieuwe ziekenhuis 18 miljoen goedkoper, maar of dat de onzekerheid over de ambitie van het ziekenhuis in Doetinchem wegneemt is nog niet bekend. Achterhoek Nieuws had daar graag over gesproken met Jeltje Schraverus, maar door overmacht is de afspraak door het SKB uitgesteld.

De splijtzwam
De lang geheim gehouden grotere ambitie van het geplande ziekenhuis heeft misschien een rol gespeeld bij de plotselinge omslag van inzicht bij gemeente Doetinchem. Dat is althans de mening van Stichting Behoud Kemnade en Waalse Water (SBKWW). Bart Visscher: “Ons belang is geen eigen belang, maar het belang van de landschappelijkheid en de leefbaarheid en het welzijn van mens en dier. Wij voelen ons gesteund door Europese regelgeving, die door Nederland ook wordt overgenomen: verstedelijking van het boerenland is ongewenst als er goede alternatieven zijn binnen de bestaande bebouwde kom.”

En dat alternatief was er, en is er nog steeds, volgens Visscher. Hij laat een brief, gedateerd 5 december 2013, zien van B&W van Doetinchem, gericht aan de toenmalige directeur van het Slingeland Ziekenhuis, waarin nadrukkelijk de voorkeur voor de stationslocatie wordt aangegeven. Citaat uit deze brief: “Op deze plek heeft een nieuw ziekenhuis een grote toegevoegde stedenbouwkundige waarde voor de stad Doetinchem. Om deze reden is ook gezocht naar mogelijkheden voor financieel commitment door de provincie aan deze ontwikkeling.”

“De locatie aan de A18 was beter bestand tegen de onder druk staande aanrijtijden vanuit de Oost-Achterhoek dan de stationslocatie. Als het inderdaad zo is, dat deze ambitie niet langer wordt gekoesterd, is er geen enkele reden meer om het ziekenhuis niet bij het station te bouwen”, vervolgt Visscher. “Bewijzen kan ik het niet, maar ik denk dat de gemeente Doetinchem zijn oren heeft laten hangen naar het ziekenhuis en mee is gegaan in de wens naar een sterke regionale positie.”

Openbaarheid
De aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen van een ziekenhuis, die ‘ter inzage’ ligt bij gemeente Doetinchem, zou duidelijkheid moeten verschaffen ten aanzien van de onzekerheden, die leven onder de belangstellenden. Achterhoek Nieuws ging naar Doetinchem om de aanvraag omgevingsvergunning in te zien. Veel duidelijkheid bracht dit niet, om twee redenen.
Allereerst zijn er beperkingen om het rapport rustig door te nemen vanwege coronamaatregelen. Om de aanvraag goed te kunnen lezen is meer nodig dan een goedwillende ambtenaar, die op een beeldscherm door de lijvige aanvraag scrolt in drie kwartier tijd. Ten tweede is niet duidelijk wie de aanvrager van de omgevingsvergunning is Santiz of Slingeland Ziekenhuis. Ook de kosten worden niet genoemd. Hopelijk kan het bestuur van Santiz binnenkort meer duidelijkheid bieden.

Kleiner ziekenhuis versterkt de argumenten van SBKWW
Visscher: “De leidraad voor onze stichting is het klimaatprobleem. We moeten er alles aan doen om de omslag naar een circulaire landbouw te maken en verstedelijking van het platteland staat daar lijnrecht tegenover. Met het plan aan de A18 worden natuurwaarden, die ter plekke nog aanwezig zijn bedreigd.”

Volgens SBKWW is er in de aanlegfase bij de A18 meer energie nodig dan bij de stationslocatie doordat er meer infrastructuur moet worden aangelegd en er extra voorzieningen voor hoog water moeten komen. In de gebruiksfase leidt de A18 locatie tot 16,2 procent meer verkeersstromen (Rapport Goudappel & Coffeng). Met een lagere ambitie voor het ziekenhuis vervalt voor een deel de verwachte verkeersstroom uit de Oost-Achterhoek en staan de aanrijtijden voor de acute zorg niet meer onder druk. De belangrijkste verkeersstroom komt dan vanuit Doetinchem zelf.

De plek waar het ziekenhuis gepland is, dicht bij de Oude IJssel. Foto: Lies Visscher
Het ziekenhuis komt dicht bij de Oude IJssel. Foto: Lies Visscher

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant