Een trotste Marc Weikamp tussen zijn werk in de Koppelkerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Een trotste Marc Weikamp tussen zijn werk in de Koppelkerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Marc Weikamp is verheugd over een grote tentoonstelling in de Koppelkerk

Algemeen

Schoolklassen leren hoe poëzie in beeld kan worden omgezet

Door Bernhard Harfsterkamp

BREDEVOORT – Op zondag 4 oktober werd de tentoonstelling Poëzie in beeld van Marc Weikamp in de Koppelkerk in Bredevoort geopend. Door de corona-maatregelen was de opening niet uitbundig, maar sober en kon slechts een select gezelschap aanwezig zijn. Desondanks straalde het middelpunt van de expositie niet minder. “Fijn dat jullie er zijn. Dit voelt als een leuke, gekke verjaardag”, zei Weikamp.

Zes gedichten uit de Achterhoek verbeeld
“Ik ben blij hoe mijn werk hier hangt”, zei Weikamp. “Het begon vijf jaar geleden met een stripje. Probeer het eens, zei Marc de Lobie (van uitgeverij Syndikaat). Ik ben geen schrijver, dus koos ik poëzie van François Haverschmidt, die schreef onder het pseudoniem Piet Paaltjens. Dat werd een boek. Daarna kreeg ik een opdracht voor De Hoofdige Boer.” Hierin verbeeldde hij het beroemde gedicht van A.C.W. Staring, dat zich in Almen afspeelt. “En nu is er dan Dichter in de Achterhoek. Dat past bij de tijdgeest om lokaal te kijken naar wat daar te doen is.” Weikamp is zelf afkomstig uit Lichtenvoorde. In het boek zijn zes gedichten verbeeld, waaronder liedteksten van Bennie Jolink (Oerend Hard van Normaal) en Hans Keuper (Vrouw Begeerdink van Boh Foi Toch). Alle verbeeldingen uit zijn boeken zijn te bewonderen in de Koppelkerk. “Dichter in de Achterhoek is ook dichter bij mijzelf komen. Elk gedicht heeft een eigen karakter gekregen.”

'Iedereen vond het meteen een goed idee'
Het was vrijwilliger Sinus van Egmond die twee jaar geleden Sylvia Heijnen van de Koppelkerk attent maakte op het werk van Weikamp. “Sylvia, ik ken een grafisch kunstenaar”, zei hij. Zijn graphic novel, zoals strips voor volwassenen ook wel worden genoemd over Paaltjens was net uit. “Iedereen vond het meteen een goed idee”, zei Heijnen. “Elke twee jaar hebben we een expositie die te maken heeft met boeken. Poëzie heeft soms een stoffig en oubollig imago. Met deze tentoonstelling stoffen we dat er af. Op deze manier laten we bezoekers ook kennis maken met poëzie.” Heijnen bedankte Marc Weikamp voor het vertrouwen om in de kerk een overzichtstentoonstelling te houden. Zoals altijd voor bijzondere projecten moest Heijnen extra financiële steun zoeken. Die kreeg ze van de Provincie Gelderland, het Prins Bernhard cultuurfonds, de Stichting Pak An en Sichting de Goastok. Ze bedankte ook het Achterhoek Nieuws voor de medewerking en de publiciteit.

Lessen voor scholen en workshops
In de tentoonstelling hangen ook lege lijsten. “Maandag komt de eerste schoolklas”, vertelde Sylvia Heijnen. “Zij zullen van Marc leren hoe ze poëzie in beeld kunnen vertalen. De scholen gaan de lege lijsten vullen. Marc gaat ook nog aan de slag met een levend kunstwerk. Hij zal tijdens de tentoonstelling voortdurend hieraan werken en het vullen met een nieuw beeldverhaal.” Voor andere belangstellenden zal hij drie workshops geven. De eerste wordt gehouden op 17 oktober. In de workshop werken de deelnemers aan een strip van één pagina. De deelnemers leren hoe het verhaal dat de strip verbeeldt, kan worden verdeeld over de pagina in tekst en tekening. Met gebruik van kleur, vorm en materiaal komen inhoud en sfeer van het verhaal in beeld.

Deelname aan de workshops kost 15 euro. De workshops worden gehouden op 17 en 31 oktober en op 14 november. Aanmelding kan via www.koppelkerk.nl . De tentoonstelling zelf is te zien tot en met 22 november. De 'verstripte' poëzie van Weikamp is in de Koppelkerk te koop.

Oerend Hard in stripvorm omgezet. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Liedtekst van Hans Keuper als graphic novel. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant