Nienke Beskers. Foto: Dutchfoto by Lawrence Mooij
Nienke Beskers. Foto: Dutchfoto by Lawrence Mooij

Nienke bij de laatste vijftien voor Miss World Nederland

Algemeen

'Ik wil graag een voorbeeld zijn'

Door Sis Huiskamp

WINTERSWIJK - Hoe dring je als jonge, mooie meid van 18 door tot de halve finales van de Miss World Nederland verkiezingen? Winterswijkse Nienke Beskers weet het. En ze deed het. Gewoon zelf, zonder kruiwagens, maar met doorzettingsvermogen en een persoonlijke motivatie.

“We zijn met vijftien meiden over”, vertelt Nienke aan de eettafel in haar ouderlijk huis in de Pelkwijk. Op Instagram zag ze afgelopen zomer dat de organisatie deelneemsters zocht. “Ik heb lang getwijfeld, vroeg me af: wil ik dit? Maar ik heb me ingeschreven en zou wel zien waar het schip strandt.” Tot nu toe is er nog niets gestrand, want Nienke is nog volop in de race voor Miss World. De Nederlandse finale is wegens corona uitgesteld tot 2021, maar daarna weten we of zij ‘internationaal mag’, zoals ze dat zelf zegt.

Catwalklessen en kung fu
Na de aanmelding volgde een castingdag met een jury in Amsterdam en waren er diverse workshops om in korte tijd zoveel mogelijk te leren. “Etiquette, houding, hoe presenteer je jezelf, dat soort dingen. En natuurlijk fotoshoots en interviews. Zondag krijgen we catwalklessen en de week daarop kung fu. We worden klaargestoomd voor de media. Ook leveren we een bijdrage aan het 75-jarig bestaan van de Verengde Naties.” Nienke doet dit allemaal naast haar studie visagie en haar parttimebaan als winkelmedewerker bij een lingeriezaak. Sinds haar veertiende krijgt ze ook af en toe opdrachten als model.

Missen hoeven tegenwoordig niet alleen maar mooi te zijn. Nienke: “Je moet iets kunnen vertellen aan de wereld. Beauty with a purpose noemen ze dat. Waar ik aandacht voor wil vragen zijn angst- en paniekstoornissen. Zelf heb ik er veel last van gehad, en nog steeds en ik wil mijn verhaal delen. Je bent een rolmodel, zegt de organisatie, en ik hoop dan ook dat ik mensen inspireer, ze laat weten dat ze niet zwak zijn als ze hier last van hebben.”

Stel dat ze Miss World wordt? “Dan wil ik een statement maken, iets veranderen. Ik zou het geweldig vinden als mijn inbreng bijdraagt aan de bekendheid van angststoornissen. Als miss heb ik een groter platform.” De organisatie van Miss World Nederland biedt naast dat platform ook studiemogelijkheden aan finalisten en ondersteunt hen bij het bereiken van hun individuele doelstellingen. Volgens de organisatoren is hun Miss World ‘een goodwill ambassadrice met een sterk karakter, ambitieuze instelling, behoorlijke opleiding en een representatief uiterlijk’. Voormalig winnares Leonie Hesselink uit Kotten kan Nienke ongetwijfeld vertellen wat haar te wachten staat als ze wint.

Nienke is nuchter en realistisch, want wat als ze niet wint? “Ze kunnen me krijgen zoals ik ben. Als ik het niet word, heb ik daar vrede mee. Ik zou het graag willen maar gun het een ander ook. Ik zou toch op mijn eigen houtje doorgaan om mijn doelen te verwezenlijken.” Nienke zit nu goed in haar vel, nadat ze het nodige heeft meegemaakt en therapie kreeg, en dat motiveert haar. “Graag zou ik een voorbeeld voor anderen willen zijn. Het zou mooi zijn als ik workshops en presentaties kan geven op scholen.” Haar wens voor de toekomst is bescheiden, of ze nu internationaal gaat of niet: “Ik wil gelukkig zijn.”

Wie Nienke Beskers wil steunen tijdens haar reis naar de top kan haar volgen op Facebook, Instagram en MobStar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant