Actie tegen toiletloze treinen: Elke Trein een Plee, Teken Mee!

Algemeen

WINTERSWIJK - De provincie Gelderland heeft het voornemen om pas ná 2037/2042 te rijden met treinen met toilet op het traject Arnhem-Winterswijk (reistijd 1 uur en 7 minuten). In de Week van de Toegankelijkheid ( 5 tot en met 9 oktober), op donderdag 8 oktober verzamelen Sandra Gosseling (Ambassadeur Toiletalliantie) en Greetje van Amstel (Actiegroep Treinen Met Toiletten / Pleeback) handtekeningen: ‘Elke Trein een Plee, Teken Mee!’ Zij houden zich aan alle corona richtlijnen.

Zij vragen de gemeente Winterswijk op te komen voor de belangen van de mensen die een toilet in de trein nodig hebben. "Mensen met incontinentieproblemen kunnen niet reizen met een trein zonder toilet. Een op de vier mensen heeft buik en/of blaasproblemen. Zij hebben dringend in elke trein een toilet nodig om te kunnen reizen. Treinen zonder toilet zijn niet toegankelijk voor hen. In Winterswijk zijn de inwoners aangewezen op enkel toiletloze treinen", zo laten Gosseling en Van Amstel weten in hun oproep.

De dames zijn te bij het station in Winterswijk van 14.30 tot 16.30 uur. Ze zijn herkenbaar aan een bolderkar, de rollen wc-papier, de actieborden en de po’s.

Aan het eind van de middag gaan ze naar het gemeentehuis om de handtekeningen aan te bieden aan het bestuur van de gemeente. "Wij verzoeken de gemeente actie te nemen: de provincie Gelderland aan te sporen toiletten in te bouwen in de trein. Het is noodzakelijk voor hun inwoners dat er een toilet is in de trein", aldus de dames in een persbericht.

De wethouder Mobiliteit, Mevrouw T. Zomer zal de handtekeningen in ontvangst nemen om 17.00 uur voor het gemeentehuis. Coronaveilig: buiten, met mondkapjes en met 1,5 meter afstand.

Petitie: Tevens zijn zij gestart met de online petitie: ‘Elke Trein een Plee! Teken Mee!’. https://petities.nl/petitions/elke-trein-een-plee-teken-mee-ook-arnhem-winterswijk-en-merwedelijn?locale=nl

Deze petitie zal later aangeboden worden aan alle gemeenten langs de toiletloze lijn: Winterswijk, Aalten, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Montferland, Zevenaar, Duiven, Westervoort, Arnhem.

Dit is de tweede actie bij gemeenten langs de toiletloze lijn. In de gemeente Oude IJsselstreek heeft op 17 september burgemeester Otwin van Dijk (ook voorzitter Patiëntenfederatie Nederland) de actie ondersteund en onze verontwaardiging gedeeld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant