Nationaal Kampioen Kirina Raterink aan het vissen in de Puls. ‘Het is heerlijk om te doen’. Foto: Han van de Laar.
Nationaal Kampioen Kirina Raterink aan het vissen in de Puls. ‘Het is heerlijk om te doen’. Foto: Han van de Laar.

Kirina Raterink Nederlands Kampioen vissen bij de junioren

Algemeen

‘Mijn volgende droom is het nationale team’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “Mijn eerste droom is uitgekomen”, zegt de Winterswijkse Kirina Raterink (19). “Ik ben Nederlands kampioen vissen geworden. Om precies te zijn heb ik het Open NK Dobbervissen junioren U20 2020 gewonnen. Dat NK werd op 12 september in Lelystad gehouden. Daarmee heb ik mijn eerste Delfts Blauw bord op een NK gewonnen en dat is voor mij een hele eer!”.

Hoewel de meeste leden van een visvereniging man zijn, werden bij de junioren U20 de eerste twee plaatsen door een vrouw bezet. Kirina haalde 7160 gram uit het water, waaronder twee flinke brasems en de nummer twee 4135 gram. Een fors verschil. “Ik had geluk met die tweede brasem. Ik had er al één in het leefnet zitten en nog wel kleinere vissen gevangen, maar die brasem van drie kilo, vlak voor het einde, kwam wel erg gelegen.” Meteen toen ze die brasem aan de haak had, waren alle ogen op haar gericht. Hoe zou ze deze op het droge krijgen? Aan het eind van de wedstrijd, die van 11.00 tot 15.00 uur duurde, kwam de weegploeg de vangst wegen. Daarna gingen de vissen weer het water in. Vanwege de corona-crisis was er geen prijsuitreiking en huldiging. De uitslag volgde via internet, maar het was toch al snel duidelijk dat Kirina had gewonnen.

Genieten
Haar liefde voor het vissen heeft Kirina van haar vader. In eerste instantie ging ze met hem mee. Toen ze oud genoeg was, ging ze alleen of samen met vrienden vissen. Zij is als enige van dat groepje doorgegaan. De anderen zijn nu aan het studeren of hebben andere hobby’s. Kirina vist door het hele land. “Vroeger had ik een handig karretje achter de fiets. Nu ik sinds vorig jaar een eigen auto heb, kan ik op veel meer plekken vissen. Aan wedstrijden probeer ik ook zoveel mogelijk mee te doen. Open water, zoals kanalen en rivieren vind ik het mooiste. Twee tot drie keer per week haal ik wel. Ik geniet aan de waterkant, het kan me niet rustig genoeg zijn.”

Steun
Kirina heeft veel te danken aan de vrijwilligers en het bestuur van WHV De Karper. Zonder die steun was ze nooit zover gekomen. Vooral van Wilbert Mentink heeft ze veel geleerd. Hij had al snel door dat ze een talent is. Wilbert mag bij officiële wedstrijden niet helpen met vissen, maar wel aanwijzingen geven bijvoorbeeld over de diepte, het bijvoeren, afstelling van het lood en de dobbers. Het is nog wel eens millimeter werk of je goed vangt of niet. Bijna al haar materialen en het voer haalt ze bij Hooked on Fishing aan de Vredensestraat. “Ook van Bert Oonk, de eigenaar, krijg ik altijd goede adviezen over het materiaal, voer enzovoort. Daar ben ik ook heel blij mee.”

Ambities
Ambities heeft Kirina nog wel. “Ik zou graag in de nationale selectie opgenomen willen worden en dan meedoen aan een EK en WK. Hoe dan ook, het blijft mijn sport en ik hoop dat ik zelfs nog aan het vissen ben op mijn tachtigste.” Kirina is te volgen op Facebook.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant