Stuifzwam. Foto: Ton Reerink
Stuifzwam. Foto: Ton Reerink

Wandeling door Beerninkhoek en rond Scholtemaat

Algemeen

RATUM - IVN en KNNV houden op zondag 18 oktober een wandeling door de Beerninkhoek en rond de Scholtemaat. Belangstellenden kunnen meewandelen in Winterswijk Ratum door de jonge heideontginningen Scholtenstijl. Uiteraard dient men zich te houden aan RIVM voorschriften

Er zijn drie gidsen om met maximaal 20 deelnemers te wandelen. Elke gids begeleidt dus maximaal zeven wandelaars, zodat voldoende onderlinge afstand is dan mogelijk. Vooraf aanmelden is verplicht en kan via mail: reerink.fam@gmail.com.

Tussen het oude hoevenlandschap rondom de Ratumse beek, met boerderijplaatsen die al vanaf de Middeleeuwen bewoond zijn, en het Masterveld waar alle boerderijen ontstaan zijn vanwege heide-ontginning in de jaren-20, ligt een groot gebied zonder bebouwing. Veel bossen en begrenzingen van weilanden en akkers die een grillig verloop hebben, zijn kenmerkend voor dit terrein. In de 19e eeuw kwamen bij het einde van de Marke van Ratum veel gronden in handen van de scholtenboeren. Zij gingen de verkregen percelen in het enorme heidegebied vaak beplanten met bomen. Andere delen kwamen geleidelijk in cultuur naarmate de beschikbaarheid van kunstmest toenam. Een Scholte op het erf Beernink, nu aan de Scholtemaatweg gelegen, gaf de naam aan het grootste deel van dit gebied. In de heidegebieden lagen ook al vanouds een aantal percelen die als weidegrond werden gebruikt. Vennevertloo is zo’n oude enclave in de enorme heide. Van daaruit stroomde water, via een ingenieus systeem van beken geleid, over verschillende graslanden volgens het vloeiweide-systeem. Tijdens de wandeling zullen de deelnemers twee van deze oude weiden passeren. Daarvan is de Scholtemaat nog altijd als weide in gebruik.
Daarnaast is het dan vooral de tijd van paddenstoelen. Wellicht zien de deelnemer onderweg mooie exemplaren.

Start van de wandeling: kruispunt Veldboomweg en Moezebrinkweg, bij ANWB -paddenstoel nr. 72616/ 001. Aanvang: 14.00 uur. Duur ca. 2 uur. Trek stevige wandelschoenen aan, Er is geen koffiepauze in verband met de coronamaatregelen.


reerink.fam@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant