Appelboom met appels. Foto: W. Stemerdink
Appelboom met appels. Foto: W. Stemerdink W Stemerdink

Hoogstambrigade Winterswijk weer van start

Algemeen

WINTERSWIJK - Fruitbomen moeten van tijd tot tijd gesnoeid worden voor een optimale conditie en opbrengst. Soms gaat het om enkele bomen, soms betreft het een boomgaard. Het gaat vaak om appel- en perenbomen en soms pruimenbomen. De leeftijd van de bomen verschilt vaak sterk, van heel jong tot oud.

Door de combinatie van cursussen en ervaringen kan de hoogstambrigade dit snoeiwerk goed doen. Het streven is om de eigenaren van fruitbomen te laten zien hoe hoogstamfruitbomen gesnoeid moeten worden. In overleg kijken de mensen van de brigade bij iedere klus hoe het de komende jaren aangepakt moet worden. Eventueel kan de brigade hierbij ondersteuning geven. Goed gesnoeide bomen geven mooiere vruchten en zijn minder gevoelig voor afscheuren van takken en (schimmel)ziektes.
Het gereedschap en ladders is grotendeels in bruikleen gegeven door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Snoeien gebeurt altijd in overleg met de eigenaar, meestal in de periode oktober tot maart. De voor het buitengebied zo kenmerkende hoogstamfruitbomen komen er weer ‘opgeknapt’ bij te staan. Vooral in het voorjaar als de bomen in bloei staan is dat erg mooi om te zien. En de opbrengst neemt vaak toe: grotere appels en peren.

Wie in het buitengebied van Winterswijk hoogstamfruitbomen heeft, die een snoeibeurt nodig hebben, kan zich melden.
Gezien het vrijwillige karakter van de hoogstambrigade wordt koffie een lunch en een kleine financiële bijdrage op prijs gesteld.
Zelf meehelpen, en zo mogelijk de kunst afkijken, wordt op prijs gesteld.

Meer informatie en aanmelden bij Willy Stemerdink, tel. 0543-53 61 62 of W.Stemerdink@kpnmail.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant