In mei was Bas Hommelink hoopvol dat hij woningen aan de Bumerweg kon bouwen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
In mei was Bas Hommelink hoopvol dat hij woningen aan de Bumerweg kon bouwen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Toch geen bouw van 24 woningen aan de Bumerweg

Algemeen

Ondanks positieve reactie wethouder geen medewerking

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De aannemer was enthousiast en de wethouder was enthousiast. Acht huurwoningen voor jongeren in combinatie met zestien koopwoningen voor ouderen wilde de WAM & Van Duren Bouwgroep realiseren aan de Bumerweg. Bas Hommelink vertelde ter plekke met geestdrift hoe het er allemaal uit zou komen te zien. “De nieuwe omgevingsvisie van de gemeente maakt meer mogelijk. We hebben hierover al gesproken met wethouder Inge Klein Gunnewiek. Zij is positief”, zei Hommelink in mei. Een principeverzoek werd daarna ingediend. Burgemeester en wethouders besloten op 8 september niet mee te willen werken.

Persbericht met citaat wethouder
In een persbericht dat WAM & Van Duren verspreidde over het plan aan de Bumerweg was zelfs een citaat van wethouder Inge Klein Gunnewiek opgenomen: “De in december vastgestelde omgevingsvisie buitengebied biedt nieuwe mogelijkheden. Er is bijvoorbeeld invulling nodig voor leegstand vastgoed en deze nieuwe visie biedt daarvoor meer kansen. Ik vind het belangrijk dat jong en oud kunnen (blijven) wonen in ons prachtige buitengebied. Een woonvorm waar jong en oud samen wonen in het buitengebied kan een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid. Wij zijn zeer benieuwd of de inwoners van Winterswijk dit ook zo zien”. Vanuit die inwoners was volgens Hommelink in mei al interesse getoond voor het plan, zeker door mensen uit de buurtschappen. Die zagen dit nieuwe wijkje in de overgangszone van bebouwde kom naar het buitengebied als een aantrekkelijke ontwikkeling.

Past niet in de omgeving
Uiteraard waren de positieve woorden van de wethouder geen garantie dat het plan kon doorgaan. Het plan moest nog verder worden uitgewerkt en daarna worden ingediend. De beoordeling van de plannen kon pas daarna plaats vinden. Toch was de gedachte dat in de geest van de nieuwe omgevingsvisie, waarin veel meer mogelijk is op het gebied van woningbouw in het buitengebied dan met het huidige bestemmingsplan, het project van de bouwgroep kansen zou maken. B en W zegt nu dat er geen medewerking kan komen, omdat het plan niet past in het huidige bestemmingsplan. Dat is geen verrasing. Gedacht was echter dat met de omgevingsvisie in gedachten toch al bouw mogelijk zou zijn. B en W zeggen nu dat het plan te grootschalig is en niet in de omgeving past. Ook omwonenden reageerden niet enthousiast op de mogelijke ontwikkeling. B en W zegt nu dat WAM & Van Duren een bestemmingsplanwijziging kan aanvragen. Maar als B en W al op voorhand niet wil anticiperen op zo’n bestemmingsplanwijziging lijkt de kans op resultaat gering.

Wethouder Inge Klein Gunnewiek en Bas Hommelink wilden nog geen commentaar geven op het B en W-besluit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant