Sorba bouwt een bijzonder gebouw in Rotterdam. Foto: PR Sorba
Sorba bouwt een bijzonder gebouw in Rotterdam. Foto: PR Sorba

Sorba levert huzarenstukje voor kunstdepot Boijmans Van Beuningen

WINTERSWIJK/ROTTERDAM – Het Winterswijkse bedrijf Sorba heeft een huzarenstukje geleverd voor een van de meest spectaculaire gebouwen in Rotterdam. Voor het nieuwe kunstdepot van museum Boijmans Van Beuningen ontwierp en monteerde Sorba een gigantische ronde gevel van 1664 dubbelgekromde spiegelglas-panelen. Volgende week vrijdag 25 september is de officieuze opening van het bouwwerk dat nu al bekend staat als 'de Pot'.

Van Markthal tot kubuswoningen en van Erasmusbrug tot de Kuip, het nieuwe kunstdepot van museum Boijmans Van Beuningen kan zich met gemak scharen in het rijtje beeldbepalende iconen van de stad. Het nu bijna voltooide ontwerp van architect Winny Maas trekt dagelijks al honderden nieuwsgierigen die de ‘spiegelende pot’ fotograferen.
Het spectaculaire ontwerp leverde wel hoofdbrekens op voor de bouwers. Het ontwerp van de gevel was namelijk zo innovatief dat maar weinig bedrijven het aandurfden om het te maken en te monteren. Als winnaar kwam het Winterswijkse bedrijf Sorba uit de bus. De gevelbouwer had met tal van complexe projecten – van het OV-station Arnhem tot metrostations in Londen - al naam gemaakt. “Zo’n bijzonder ontwerp in gebogen glas en dan ook nog met dubbelgekromde panelen, dus zowel horizontaal als verticaal, was de perfecte uitdaging”, vertelt Jan Maarten Lieverdink, sales manager, van Sorba. De panelen waren namelijk niet alleen in hoogte en breedte gebogen, ook moest elke laag zijn eigen krommingsradius hebben. “De fabricage van die panelen was een enorme technische uitdaging, omdat er geen richtlijnen voor bestonden. De eisen van Sorba, met al die precieze krommingen, extra spiegelcoating en laminering, waren zo specialistisch dat geen enkele Europees partij hieraan kon voldoen. We zijn uiteindelijk bij een fabrikant in China uitgekomen en ook voor hen was het een enorme precisieklus. Onze projectmanager is daarom regelmatig naar China gevlogen voor controle van de processen en kwaliteitsbewaking.”
Alle panelen zijn uiteindelijk vanuit China naar Rotterdam verscheept, maar moesten vervolgens eerst nog een retourtje Winterswijk maken. Sorba moest er namelijk nog de nodige bewerkingen aan plegen. In Winterswijk zijn de aluminium frames, waaraan de glaspanelen werden opgehangen, op de panelen verlijmd. En dan was er nog de eis dat het glas aan de kant waar het Erasmus Medisch Centrum op uit kijkt, niet hinderlijk naar binnen mocht stralen. Daarvoor is aan die zijde een ‘matte wolk’ op het glaspatroon aangebracht door middel van een matte folie.
Ook de glasplaten voor de deuren en uitzichtramen waren allemaal verschillend en de deuren moesten in gesloten toestand ‘verdwijnen’ in de gevel. Daarvoor heeft Sorba speciale deuren ontwikkeld die net als bij een bus eerst naar buiten en vervolgens opzij bewegen.

De bouw van het depot nadert nu zijn voltooiing en oogt inmiddels als een megagrote 3D-puzzel van 26 x 64 ‘stukjes’. Sorba legde in mei vorig jaar het eerste stukje en binnenkort het allerlaatste. Elk paneel heeft zelfs zijn eigen naam gekregen, van onderaf beginnend met A1 tot en met Z64. Elk paneel kan ‘geadopteerd’ worden door bedrijven of particulieren en daar wordt inmiddels gretig op ingetekend, waarbij ‘R010’ natuurlijk het snelst weg was.

Beneden heeft het gebouw een diameter van veertig meter, maar bovenaan, op 39,5 meter hoogte, is dat uitgedijd tot zestig meter. Op het dak, waar Sorba voor het toekomstige restaurant spiegelende beplating geleverd heeft, groeien berkenbomen en bevindt zich een dakterras met uitkijk over de stad. Het publiek en genodigden kunnen van 25 tot en met 27 september alvast een kijkje nemen in het gebouw tijdens de ‘zilveren opening’. Nog niet de officiële opening dus, want de afbouwfase moet nog beginnen en de kunstcollectie (151.000 stukken) bevindt zich nog elders.

Lieverdink is blij dat Sorba, een bedrijf met ruim tachtig medewerkers, de prestigieuze opdracht in vier jaar tijd tot een goed einde heeft gebracht. “Het heeft ons veel nieuwe expertise opgeleverd, die we goed kunnen benutten bij het verwerven van nieuwe opdrachten. Dit toonaangevend werk laat zien dat wij uitdagende klussen niet uit de weg gaan. Ook op de arbeidsmarkt heeft de opdracht onze reputatie versterkt. Er zijn nu al afgestudeerden van de TU Delft bij ons komen werken en die krijg je anders echt niet zo gauw naar de Achterhoek. Dan moet je heel interessant werk kunnen bieden.”


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden