De zaterdag overleden Willem Tiemens. Foto: website Wumme.
De zaterdag overleden Willem Tiemens. Foto: website Wumme.

Bekende Winterswijkse muzikant Willem Tiemens overleden

WINTERSWIJK – Op zaterdag 12 september overleed de bekende Winterswijkse muzikant Willem Tiemens. Hij werd 69 en was de laatste jaren ernstig ziek. Met zijn halflange krullende haren en zijn hoed was Tiemens een opvallende verschijning. Hij heeft in veel verschillende Winterswijkse bandjes gespeeld. De laatste tien jaar was hij singer-songwriter en zong hij als Wumme zijn eigen liedjes in het dialect.

Door Bernhard Harfsterkamp

Goed ritmegevoel
Wie door het in 2009 verschenen boek Popmuziek in Winterswijk bladert kan de naam Willem Tiemens regelmatig tegenkomen. Op zijn eigen website (willemtiemens.nl) schreef hij ook zelf over zijn muzikale carrière, die in het midden van de jaren 60 begon. Hij leerde toen een jongen uit Groenlo kennen, die voor zijn band een drummer zocht. Tiemens dacht dat wel te kunnen (“Mijn ritmegevoel was goed”) en werd lid van Les Artistique. Daarna werd hij in zijn eigen Winterswijk lid van Double Explosion. In die tijd leerde hij Daniel Sahuleka kennen. Met hem richtte hij Wonderland of Paradise op, waarin Sahuleka de zanger-gitarist was. Ze speelden veel in Duitsland en stonden zelfs nog het voorprogramma bij een optreden van Jimi Hendrix.

Van muzikant tot boeker
De band stopte in 1969 “na drie turbulente en fantastische jaren”. Tiemens bleef bevriend met Sahuleka en speelde in 1974 nog een tijd in zijn band Nangoya. In de decennia daarna speelde Tiemens in vele Winterswijkse bands, zoals the Fog, Black to Red, Cookiejar en Xappa. In de jaren 80 van de vorige eeuw stond Tiemens vooral naast het podium. Hij was boeker en organisator van concerten. Hij had een bureau waarvan zo’n 60 groepen “klant” waren. In die hoedanigheid organiseerde hij in 1988 bij Eucalypta Pop voor Afrika. Zes groepen traden op en de opbrengst was voor Afrika.

Wumme
Intussen had Willem Tiemens zichzelf gitaar leren spelen. Na 2000 ontwikkelde hij zich als singer-songwriter en begon hij zijn eigen liedjes te componeren in het dialect. Hij noemde zich Wumme. Volgens de overlevering in zijn familie was Wumme een rondtrekkende zanger die in het begin van de negentiende eeuw leefde. Hij vertelde verhalen en zong en viel op door zijn hoed. Hoewel hij solo en met band bleef optreden beleefde Tiemens veel plezier aan het bedenken van nieuwe liedjes. Een aantal daarvan zijn op twee cd’s verschenen, die uitverkocht zijn. Veel van zijn liedjes zijn echter te vinden op YouTube.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

De gemeente Winterswijk wil volgend jaar minder informatie publiceren op de gemeentepagina's in de krant en meer inzetten op digitale informatievoorziening. Wat vindt u hiervan?Reageren!