Waarschijnlijk ook nog extra geld naar De Storm. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Waarschijnlijk ook nog extra geld naar De Storm. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Onzekerheid over financiële positie gemeente door coronacrisis blijft

Algemeen

Al wel 650.000 euro extra van rijk als compensatie

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Ook de tweede financiële prognose voor 2020 valt tegen, al is die 'slechts' 70.000 euro negatiever. “De afwijking ten opzichte van de eerste prognose valt mee”, zegt wethouder Inge Klein Gunnewiek, wethouder van financiën. “Het bevestigt het beeld dat het dit jaar tegenvalt.” Tegelijkertijd blijft er de onzekerheid over de gevolgen van de coronacrisis. “We hebben al wel 650.000 euro compensatie van het rijk gehad. Of we daarmee alles kunnen dekken wat we mislopen aan inkomsten moet nog blijken.”

Voor alle scholen kleine bijdrage
Het bedrag is in ieder geval niet voldoende om de 2,5 miljoen euro, die burgemeester en wethouders hebben vrijgemaakt voor het crisis- en herstelplan, te compenseren. “Dat bedrag wordt op verschillende manieren ingezet. Misschien hebben we het ook nog nodig omdat we dit jaar toeristenbelasting mislopen.”
De gemeente helpt graag culturele instellingen en het onderwijs. “Voor de groepen acht moest de eindejaar musical anders worden georganiseerd. Daarvoor hebben alle scholen 250 euro gekregen”, zegt de wethouder. “Scholen zijn bijvoorbeeld uitgeweken naar de Storm voor de musical.” Daarnaast hebben veel verenigingen extra geld gekregen voor de aanschaf van extra schoonmaakmiddelen vanwege de corona.

'We willen de
ambities voor
Winterswijk
overeind
houden'


Niet alleen kleine bijdragen
Er worden ook grote bijdragen uitgegeven zoals voor de aanpak van de Notaristuin. Die investering was al gepland, maar is naar voren geschoven. “Het heeft zeker een link met de coronacrisis, want de gemeenteraad heeft gezegd dat die wil dat er meer lokaal en regionaal wordt geïnvesteerd om de plaatselijke economie een handje te helpen.” Er liggen ook al enkele groter aanvragen die nog moeten worden beoordeeld. “Denk aan de Storm, die vanwege de coronacrisis omzetverlies heeft. Het is nog onduidelijk welk effect het precies heeft.” Hetzelfde geldt voor de toeristensector. Het verloren voorseizoen werd weliswaar opgevolgd door een goed zomerseizoen. “Maar kan het voorjaar daarmee goed worden gemaakt? Waarschijnlijk niet.” De 2,5 miljoen euro is overigens nog lang niet op. “We zijn nog steeds op zoek naar mensen die een goed idee hebben om de lokale economie te stimuleren. Of hoe activiteiten binnen verenigingen anders vorm kunnen worden gegeven.”

'Harde keuzes
moet je altijd
maken'


Aantrekkelijk blijven in de toekomst
Een deel van het extra geld van het rijk is bestemd voor het sociaal domein. “Op sommige gebieden is de hulpverlening stil gevallen. Samen met de andere Achterhoekse gemeenten hebben we besloten zorginstellingen daarom door te betalen”, zegt Klein Gunnewiek. “Ze hebben minder kunnen leveren, maar we moeten wel zorgen dat ze door kunnen gaan.” Inmiddels wordt hard gewerkt aan de begroting voor 2021. Of daarvoor harde keuzes moeten worden gemaakt? “Harde keuzes moet je altijd maken”, zegt de wethouder. “Daarom hebben we ook eerder dit jaar gewaarschuwd dat waarschijnlijk niet alles meer kan. We willen wel de ambities voor Winterswijk overeind houden. Met name die waardoor het hier prettig wonen, werken en recreëren is moeten we overeind houden. Om te zorgen dat het hier in de toekomst aantrekkelijk blijft.” Voor nieuw beleid zal er geen ruimte zijn. “We zijn al heel blij als we de ambities uit het coalitieakkoord kunnen uitvoeren. Daar werken we aan en blijven we aan werken.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant