Cindy en Ineke in theekoepel De Wheme. Foto: Lineke Voltman
Cindy en Ineke in theekoepel De Wheme. Foto: Lineke Voltman

Theekoepel De Wehme: een plek om te genieten

Algemeen

WINTERSWIJK - Wie vanaf de Groenloseweg de Meekertweg oprijdt richting het Rommelgebergte, ziet aan de rechterkant van de weg een prachtige theekoepel in het weiland staan. Niet iedereen weet echter de geschiedenis van deze achtkantige koepel. Eigenaren Cindy Geurkink en haar partner Ineke Scholts vertellen er meer over.

Door Lineke Voltman

“Dit jaar is het 100 jaar geleden dat theekoepel De Wehme gebouwd is. Dat hadden we uitgebreid willen vieren maar door de corona hebben we alles afgeblazen. In 1920 heeft de Winterswijkse textielbaron J.F. Overweg de theekoepel laten bouwen als cadeau voor zijn echtgenote ter gelegenheid van de geboorte van dochter Thekla op 19 augustus 1920. Oorspronkelijk was het een groot landgoed met een boerderij. Later is het opgedeeld in drie stukken. De theekoepel ligt op een verhoging, die is ontstaan door de grond die vrijkwam bij het uitgraven van de vijver. Tevens werd een tennisbaan aangelegd. Op zondagen ging de hele familie Overweg hier recreëren, de dames dronken thee in de koepel, de kinderen vermaakten zich in de zwemvijver en de heren speelden een partijtje tennis. Kortom een luxe manier van recreëren.

”In de Tweede Wereldoorlog zou volgens de verhalen Overweg in de kelder van de theekoepel, die pas ontdekt is met de restauratie van de vloer, schilderijen en andere kunstobjecten verborgen hebben. Ook bestaat het gerucht dat een vluchteling er illegaal een nacht zou hebben doorgebracht.

Kapschuur met keuken en toilet
Cindy heeft de tuin met de theekoepel geërfd van haar ouders. “Mijn moeder was bevriend met Thekla Voorink-Overweg en hoorde dat het te koop kwam. Mijn ouders waren beiden erg geïnteresseerd in cultuurhistorie en hebben het deel met de theekoepel aangekocht. Mijn moeder wilde er graag high tea’s houden met haar vriendinnen. Na het overlijden van mijn ouders hebben wij het in bezit gekregen maar er moest wel het een en ander aan gebeuren. We zijn begonnen met het bouwen van een kapschuur met keuken en toilet maar daarvoor moest er wel water en elektra aangelegd worden, wat nog wel een hele klus was. Later is er een paardenstal bijgekomen en de voormalige tennisbaan is een paardenwei geworden.”

Meer activiteiten
Naast recreatieterrein voor henzelf willen Cindy en Ineke graag dat Winterswijkers en toeristen er meer gebruik van gaan maken. “We hebben twee keer meegedaan met KunstOer, waarbij we elke keer zo’n 500 tot 600 bezoekers hadden. Ze waren benieuwd naar de binnenkant van de koepel. We hebben gemerkt dat bezoekers de sfeer hier bijzonder vinden, de tuin is aangelegd als een Engelse landschapstuin met oude bomen en veel rododendrons, die in juni prachtig in bloei staan. Afgelopen oktober/november kregen we het verzoek van een meisje om hier te mogen koken, ze heeft in de kapschuur een driegangen menu verzorgd voor gasten, die in de theekoepel aan prachtig gedekte tafels zaten. Ook voor workshops en kleine privé-feestjes is de koepel uitermate geschikt, er kunnen zo’n 30 personen in. We willen graag dat meer mensen kunnen genieten van deze mooie erfgoedlocatie.”
Voor informatie: cindy_geurkink@hotmail.com.

Cindy Geurkink en haar partner Ineke Scholts, bij de zwemvijver bij de theekoepel.  Foto: Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant