Afbeelding

Lezers schrijven / Misvattingen over bezoekerscentrum Steengroeve

Algemeen

Voor RTV Slingeland heeft de heer Te Gronde, fractieleider van de VVD in de Winterswijkse gemeenteraad, onlangs commentaar gegeven op de bezwaren van omwonenden tegen het plan van Terra Temporalis (TT) voor een bezoekerscentrum bij de Steengroeve.

De heer Te Gronde ging niet in op de aard van die bezwaren, maar uitte wel zijn mening over de omwonenden die die bezwaren maken. Dat zouden volgens hem veel nieuwe mensen zijn die zich in de omgeving van de Steengroeve hebben gevestigd, en die hadden moeten weten dat het bezoekerscentrum er komt. Dat klinkt misschien overtuigend, maar de werkelijkheid is anders. Vijf omwonenden (met hun partners) wonen al geruime tijd in de directe omgeving van de Steengroeve: respectievelijk 50, 36, 34, 34 en 7 jaar. Drie relatieve ‘nieuwkomers’ hebben zich bij hen aangesloten en gezamenlijk hebben zij de groep BOOS (Belangengroep Omwonenden Omgeving Steengroeve) gevormd, die bezwaren uit tegen het plan van TT om een grootschalig multifunctioneel bezoekerscentrum bij de Steengroeve te bouwen: niet realistisch, te groot, te duur, slecht voor Natura 2000, chaos op de toegangsweg, slecht onderbouwd plan, niet effectief.

Geen van deze acht initiatiefnemers van BOOS was betrokken bij het zogenaamde Convenant dat door TT was gesmeed en op geen enkele manier zijn zij geïnformeerd over wat in dat gezelschap werd besproken. Geruchten over een museum bij de Steengroeve konden daarom worden afgedaan als luchtfietserij van een hobbyclub. Echter, dat werd anders toen de gemeenteraad opeens eind vorig jaar een subsidie van maar liefst 1,1 miljoen euro toezegde aan TT voor haar plan. Dat gebeurde nota bene in dezelfde tijd dat de gemeente ging bezuinigen op het muziekonderwijs en het zwemonderwijs.

De bezwaren die BOOS naar voren bracht hebben alom weerklank gevonden, want inmiddels hebben zich meer dan 150 sympathisanten uit alle lagen van de bevolking van Winterswijk gemeld als sympathisant van BOOS. Door BOOS zijn in de gemeenteraad en in de media interessante alternatieven voorgesteld voor het bevorderen van het toerisme ten bate van de economie van Winterswijk tegen beperkte kosten. Helaas sticht de heer Te Gronde ook verwarring door nog steeds te verwijzen naar een toekomstig Museum bij de Steengroeve, terwijl toch door het gemeentebestuur (bij monde van wethouder Aalderink destijds) duidelijk is uitgesproken dat van een museum geen sprake kan zijn, niet in de komende tien jaar en ook niet in de tijd daarna.

Aangezien de misvattingen van de heer Te Gronde door de media (TV) zijn verspreid, meen ik dat het nodig is om eveneens middels de media (AN) een en ander te corrigeren.Tenslotte voor alle duidelijkheid: BOOS is geen organisatie of vereniging. Het is niets anders dan een platform voor diegenen die bezwaar hebben tegen het plan van TT en het beleid van de huidige gemeenteraadscoalitie dienaangaande. Wie sympathiseert met BOOS is van harte welkom om zich als sympathisant per email te melden op omwonendenbelang.steengroeve@gmail.com.


Willem Hulscher

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant