Troubadour Gery Groot Zwaaftink vertelt verhalen en zingt liedjes op Achterhoekse campings. Foto Lineke Voltman
Troubadour Gery Groot Zwaaftink vertelt verhalen en zingt liedjes op Achterhoekse campings. Foto Lineke Voltman

Troubadour Gery Groot Zwaaftink met woonwagen de campings langs

Vordenaar heeft het 'op één na oudste beroep ter wereld'

Door Lineke Voltman

VORDEN - Voor het vijfde jaar in successie reist Gery Groot Zwaaftink uit Vorden deze zomer in zijn woonwagen door de Achterhoek om op campings het publiek te vermaken met zijn verhalen en liedjes. Hij begeleidt zichzelf daarbij op gitaar. De Vordenaar is in totaal vijf weken onderweg, en deed ook al diverse kleinere campings in Winterswijk aan. De laatste optredens waren zaterdag bij Gastgalerij Ankomm’n en zondag bij de theekoepel aan de Meekertweg.

Groot Zwaaftink ziet zichzelf als troubadour. “Ik noem het altijd het op één na oudste beroep ter wereld. In de Middeleeuwen was de troubadour een rondtrekkend muzikant, verhalenverteller en nieuwsbrenger. Dat laatste is nu niet meer nodig door de vele media die ons van het nieuws op de hoogte houden.”

Voor jong en oud
Groot Zwaaftink: “In de zomermaanden trek ik met mijn woonwagen van het ene naar het andere dorp. ’s Avonds geef ik een voorstelling en de volgende dag pak ik alles weer in en reis ik verder. De rest van het jaar speel ik voor groepen variërend van vrouwenverenigingen tot ouderenbonden en van Lions- en Rotaryclubs tot vrijmetselaars. Maar ook op scholen en in bibliotheken treed ik op."
"Ik heb verschillende programma’s zowel voor kinderen als volwassenen. De onderwerpen zijn zeer divers. Zo vertel ik twee verhalen over Kerstmis: Scrooge en Marley, het bekende verhaal van Dickens en een avondvullend programma met korte verhalen en liedjes in kerstsfeer. Ook sagen en mythen zijn uitermate geschikt om te vertellen. Voor verpleeg-en verzorgingshuizen heb ik een aangepast verhalen- en muziekprogramma. Indien mogelijk gaat er dan een extra muzikant mee die piano speelt. Het muziekrepertoire bestaat uit klassieke, populaire en eigen muziek. Om mee te zingen en om te luisteren.”

‘Dageraad en tweeduuster’ 
Over zijn programma ‘Dageraad en tweeduuster’ vertelt de troubadour: “Ik houd van de Achterhoek en woon en leef er al 38 jaar. Daarover vertel en zing ik al dan niet in dialect. In de voorstelling maak ik gebruik van projectie van foto’s en film die in elkaar overvloeien." Bestaande verhalen worden bewerkt door zijn vrouw Petra Anne. “Maar om ze goed te kunnen vertellen moet ik me de verhalen eigen maken en ze verinnerlijken. Ik lees niet voor maar vertel en dat is een essentieel verschil. De tekst en muziek van de liedjes maak ik zelf."
Ook Groot Zwaaftink heeft tijdens de eerste maanden van de corona-crisis niet kunnen optreden. “Vanaf maart had ik een goed gevulde agenda maar die werd ineens leeg. Ik ben blij dat ik deze tour met de woonwagen langs campings weer heb kunnen maken. In totaal ben ik vijf wegen onderweg.”

Komende voorstellingen
Gery Groot Zwaaftink is deze week nog te zien bij camping Veldzicht in Haarlo, op dinsdag 11 augustus en een dag later, op woensdag 12 augustus, bij het Hof van Moeder Aarde in Neede. Daarna volgen nog enkele campings in Vorden en op zondag 16 augustus treedt hij op bij Erve Kots in Lievelde. “Dat is een project in samenwerking met het Erfgoed Centrum Achterhoek Liemers. Verder heb ik nog niets gepland maar mogelijk ga ik dan nog naar campings in Hengelo (G.) als daar belangstelling voor is.“

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden