Ankie en Louis Nijhuis voor het panorama van Winterswijk, dat uit zes delen bestaat. Foto: Lineke Voltman
Ankie en Louis Nijhuis voor het panorama van Winterswijk, dat uit zes delen bestaat. Foto: Lineke Voltman
VIDEO

Realistische schilderijen met magische elementen

Algemeen

WINTERSWIJK - Blikvanger op de expositie van de Winterswijkse schilder Louis Nijhuis in museum Wereld van Wenters is het panorama van Winterswijk in zes delen. Een van de wanden is er geheel mee gevuld. De expositie werd vrijdag 31 juli officieel geopend door het echtpaar Ankie en Louis Nijhuis en is nog tot het eind van dit jaar te zien.

Door Lineke Voltman

In totaal zijn 26 grote en een tiental kleinere werken op de tentoonstelling te bezichtigen. Louis Nijhuis heeft altijd in dezelfde stijl geschilderd, het Magisch Realisme, bekend geworden door onder andere Carel Willink, die Nijhuis enorm heeft geïnspireerd. "Het is een stijl waarbij ik de wereld op het doek middels verf zo wil verbeelden dat de kijker iets anders vermoedt dan er in wezen te zien is, waarbij vervreemding en een onbehaaglijk gevoel, maar bovenal een mystieke en magische sfeer worden opgeroepen."

In eerste instantie bestond het panorama van Winterswijk uit twee delen, later uitgebreid met nog vier. "Mijn invalshoek was het oude gemeentehuis, daar ben ik naar boven gegaan en heb ik verschillende foto’s gemaakt om die uit te werken tot schilderijen." De panoramadelen ogen op het eerste gezicht zeer realistisch maar als je langer kijkt zie je overal magische elementen. Al kijk je een half uur dan ontdek je nog steeds nieuwe dingen.

Textielhistorie
Nijhuis is meer dan gemiddeld geïnteresseerd in de geschiedenis en cultuur van Winterswijk zo blijkt uit een serie over de Tricotfabriek en met name de spoeleij, een van de laatste getuigen van een belangrijke inkomstenbron van Winterswijk: de textielindustrie. Nijhuis over een van die schilderijen: "Hierop is de schoorsteen van de Tricot afgebeeld met daarin een portret van de toenmalige burgemeester Christine Stigter in een frivool jurkje. Ik weet niet of ze daar erg blij mee was... Het schilderij is later gekocht door de restaurateur van de schoorsteen en hij schonk het aan zijn vader, directeur van het Groningse restauratiebedrijf."

Naast Winterswijk zijn er vele andere onderwerpen die de belangstelling van de schilder hebben, zoals astronomie, wetenschap, cultuur en religie en daarvan zijn vele voorbeelden te zien op de expositie.

Tentoonstellingen
Nijhuis heeft in al die jaren verschillende keren geëxposeerd. "De eerste was 33 jaar geleden bij museum Freriks, later volgden er nog vele waaronder in de Jacobskerk en ik heb vijf keer samen met andere kunstenaars een tentoonstelling georganiseerd in Ratum, de buurtschap waar ik woon."

De laatste tijd is Nijhuis niet meer in staat om te schilderen. "Ik heb het nog wel geprobeerd maar het uiteindelijk toch maar opgegeven.“ In totaal heeft hij meer dan 700 werken gemaakt, vele zijn verkocht, voornamelijk aan particulieren, de rest is in Ratum. “Je kunt ze niet allemaal ophangen, van de meeste heb ik het linnen opgerold, zo nemen ze minder ruimte in."

De tentoonstelling is te zien tijdens de openingsuren van het museum: op dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. In oktober worden verschillende werken vervangen voor nieuwe, voldoende reden om dan nog weer een bezoek te brengen aan deze expositie, zo menen de organisatoren.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant