Stagiair Ewoud Schutte bij het Tiny house bij het raadhuis. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Stagiair Ewoud Schutte bij het Tiny house bij het raadhuis. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Microwoningen geschikt voor tijdelijke huisvesting

Algemeen

WINTERSWIJK - Het huisje “de kleine duurzaamheid”, dat al enige tijd achter het oude raadhuis staat, was onlangs open. Het huisje, ook wel tiny house of microhuis genoemd, kon van binnen bekeken worden. Willy Smit van de Bouwgroep WAM-Van Duren en van de Cirkelregio Achterhoek was aanwezig voor een toelichting. Het huisje is gebouwd met hergebruikte materialen. Als er voldoende belangstelling is wil Smit een tiental microhuizen van iets grotere omvang op een geschikte locatie bouwen. De huisjes zijn onder andere geschikt voor jonge starters op de woningmarkt.

Door Bernhard Harfsterkamp

Gemakkelijk verplaatsbaar
Het tiny house dat bij het raadhuis staat is 21 vierkante meter groot en is gebouwd met hergebruikte materialen. Het bestaat uit een casco, dat onderdeel is geweest van een tijdelijk schoolgebouw. Alleen de glazen pui die er is ingezet is nieuw. Het huisje is geschikt voor een een- of tweepersoonshuishouden. Het tiny house is demontabel en off-grid. Dat betekent dat het niet op het elektriciteitsnet, waterleiding en riool hoeft te worden aangesloten. Energie kan worden opgewekt met zonnecellen en een kleine windmolen van 2,5 meter hoog. Voor het benodigde water wordt hemelwater opgevangen. Het tiny house kan gemakkelijk “opgepakt” worden en op een andere locatie neer gezet worden. Dat kan bij een woning in de bebouwde kom zijn, maar er kunnen op een geschikte plek ook meer van deze huisjes bij elkaar gezet worden. “Minimaal oppervlak, maximaal woongenot”, zegt Smit.

Tijdelijk 'woonwijkje'
De huisjes zijn niet alleen geschikt voor jongeren als opstapje naar een groter huis. Ze kunnen ook bewoond worden door mensen die voor hun werk of studie ergens tijdelijk verblijven. Of door ouderen in hun laatste levensjaren. Daarom is Willy Smit ook op zoek naar een locatie, waar hij er tien kan plaatsten. Dan is er sprake van een “campinglandschap”, zoals hij dat noemt. Voor die plek moet dan wel de bestemming tijdelijk gewijzigd worden. “Ze kunnen prima geplaatst worden op een braakliggend terrein, waar ze dan tien tot vijftien jaar staan.” Er ontstaat dan een tijdelijk “woonwijkje”. Omdat ze off-grid zijn, zijn er geen dure investeringen in de infrastructuur nodig. Voor jonge gezinnen met kinderen zijn de tiny houses te klein. Daarom zijn er ook de micro houses van 40 vierkante meter, die zelfs nog uitgebreid kunnen worden met modules. Smit hoopt enthousiasme in de Achterhoek te kweken bij jongeren en ouderen. Samen met hen wil hij dan in een van de Achterhoekse gemeenten een locatie ontwikkelen. “Ze kunnen geplaatst worden waar de vraag is en later weer opgepakt worden en in een andere gemeente neergezet woorden.”

Circulair ondernemen
Tiny en micro houses zijn een voorbeeld van circulair ondernemen. Willy Smit is betrokken bij de Cirkelregio Achterhoek, waarin overheid, ondernemers en onderwijs samen werken. Onderdeel is circulair bouwen. Het betekent dat gebouwen niet meer gesloopt worden, maar dat de materialen die her te gebruiken zijn worden “geoogst”. “Bij het bouwen moet je er al rekening mee houden”, zegt Smit, “en remontabele onderdelen gebruiken.” Het bouwmateriaal zal duurzaam zijn. Bouw met hout heeft de toekomst. “98% van de gebouwen staat er al, circulair bouwen geldt voor de 2% die we jaarlijks toevoegen.” Aan de andere bouwmaterialen zal iedereen moeten wennen. “Jong en oud, de overheid, de welstand.” De tijd van de baksteen is wat Smit betreft voorbij, want alleen al het bakken van de stenen kost veel energie. Alleen oude bakstenen komen dan nog in aanmerking.

Marktplaats voor her te gebruiken bouwmateriaal
Om het hergebruik in de toekomst gemakkelijker te maken, moet overal wel gewerkt worden met dezelfde maten. “Iedereen moet mee kunnen doen en dan heb je één systeem nodig.” Smit vergelijkt het met legostenen. Die zijn in een aantal groottes beschikbaar. Voor eenheidsworst hoeft niemand bang te zijn, want er kunnen veel verschillende gebouwen mee gemaakt worden. Uit de oudere woningen, die vervangen worden, kan nog veel geoogst worden. Smit noemt een woonwijk in Silvolde waar 32 woningen uit de jaren twintig zijn geoogst. “Dat leverde veel dakpannen en metselstenen op.” Om de uitwisseling van geoogst bouwmateriaal gemakkelijker te maken komt hiervoor een digitale en een fysieke marktplaats. WAM-Van Duren Circulair wil die fysieke plaats samen met Kringloop Actief in Groenlo en Rouwmaat opzetten. “We moeten anders gaan denken over bouwen”, zegt Smit. Hij noemt zich zelf een ABC'tje, waarmee hij zijn eigen ontwikkeling samenvat: van aannemer naar bouwer naar circulair ondernemer. “Er is nog veel zendingswerk te doen.” Het onderwijs is daarbij belangrijk. Daarom loopt Ewoud Schutte stage bij hem. Hij volgt een MBO-studie en verdiept zich nu in circulair bouwen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant