Frits Lambrechts, Jelle Kleinhesselink en Delphin Metsers voor de film Sam. Foto: Job Lugtigheid Fotografie
Frits Lambrechts, Jelle Kleinhesselink en Delphin Metsers voor de film Sam. Foto: Job Lugtigheid Fotografie

Delphin Metsers en Frits Lambrechts in nieuwe speelfilm van jonge Achterhoeker

ACHTERHOEK - Vanjelle Producties hoopt in april 2021 de nieuwe speelfilm ‘Sam’ te lanceren. Hoofdthema van de film is keuzestress onder jongeren. Met de productie van de 1 uur durende film ‘Sam’ toont Vanjelle Producties de ambities voor de toekomst, het maken van ‘volwassen’ films met vooral jongeren voor en achter de camera.

Door Rob Weeber

Het thema keuzestres onder jongeren is ook voor de Ruurlose eigenaar Jelle Kleinhesselink herkenbaar. "Het thema is representatief voor jonge mensen in de groei naar hun volwassenheid", licht Jelle toe. "Uit gesprekken met onder meer jongerenwerkers hoor je dat jongeren zichzelf (te)veel druk opleggen. Vaak wordt de oorzaak aan de maatschappij toegeschreven, maar de invloed hiervan is slechts indirect. Je spiegelt jezelf aan de dingen die om je heen gebeuren en dat levert vaak de stres op. Ik zie het ook bij mezelf terug. Met 23 jaar wil ik nog zoveel en dat voelt als moeten omdat ik het als ‘normaal’ om mij heen zie. Ook ik dacht dat de maatschappij mij de druk oplegde, totdat een vriend tegen mij zei dat hij niet verantwoordelijk was voor mijn keuzestress. Toen viel het kwartje en besloot ik er een film over te maken. Keuzes maken hoort bij het leven, je moet er alleen geen last van krijgen."

Het idee ontstond al in 2018. Tegelijkertijd wilde Jelle de volgende stap maken in de filmwereld. Het moest een langere film worden en de cast en het team erom heen moest professioneel zijn. Hij richtte zelfs de Stichting JAF (Jonge Achterhoekse Filmmakers) op. Daarbij hoorden ook de inzet van een set dresser, visagist, scriptschrijvers en een begroting. Die laatste kwam toen uit op 250.000 euro. Realisatie van de film werd in 2020 gepland. Het liep allemaal wat anders, mede vanwege het niet tijdig bijeen krijgen van voldoende financiering. Toch besloten cast en productieteam om de film op low budget niveau te maken, met als enige voorwaarde dat de film in 2020 werd gerealiseerd. Door corona is het schema wat verlegd. De draaidagen zijn van september tot november en de lancering staat voor april 2021. De cast bestaat uit bekende spelers als Delphin Metsers, dochter van acteur Hugo Metsers, Daniel Top, zoon van acteur en regisseur Ronald Top, actrice Mirea Harlaar en acteur Beaudé Hendriks. Ook speelt de 83-jarige acteur Frits Lambrechts mee. Uit Berkelland komen uitvoerend producent Priscilla Duin uit Neede en Anne Telders uit Ruurlo. Zij speelde ook al mee in de film ‘Opgepast!’.

‘Wat moet ik doen, wat wil ik?’
Sam (Delphin Metsers) draait om een jonge vrouw die een opleiding tot verzorgende doet. Zij loopt stage in een verzorgingstehuis waar ook meneer Van Laren (Frits Lambrechts) woont, in de film een oud-muzikant. De beste vriendin van Sam, Jill (Mirea Harlaar), is zangeres van een band, maar verlaat deze. Sam wordt gevraagd om voor haar in te vallen. Sam twijfelt, vooral omdat haar moeder tegen het ‘onzekere’ beroep is. Ze besluit het toch te doen, maar zonder dat haar moeder het weet. Zingen geeft haar energie, haar studie minder. De spanningen in haar dan drukke leven lopen verder op als ze ook nog eens verliefd wordt op de drummer van de band (Beaudé Hendriks), vriendin Jill terugkeert en ze een conflict met de band en de bekenden om haar heen krijgt. Hier manifesteert zich het hoofdthema van de film: ‘Wat moet ik doen, wat wil ik?’ Het is tevens de zoektocht naar de eigen volwassenheid waarin ze dingen als verliefdheid tegenkomt.

De film staat gepland voor april 2021 en zal niet alleen op scholen, maar, als het aan de makers ligt, ook in filmhuizen en op filmfestivals te zien zijn. Volgende week start een crowdfundingactie om de benodigde financiën bijeen te brengen. Informatie hierover is te vinden op www.cinecrowd.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden