Tuunterveld, een van de locaties voor nieuw bedrijventerrein, die opnieuw wordt beoordeeld. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Tuunterveld, een van de locaties voor nieuw bedrijventerrein, die opnieuw wordt beoordeeld. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Verbetering locatie-onderzoek bedrijventerreinen kost twee maanden

Geen twijfels laten bestaan over correctheid onderzoek

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Niet alleen de al bekende fouten in het onderzoek naar mogelijke nieuwe locaties voor een bedrijventerrein worden verbeterd. Het hele rapport van adviesbureau BRO wordt door de gemeente gecontroleerd. Na een overleg met BRO schrijft Gerard Overkamp, beleidsadviseur Planologie en ruimtelijke ordening, in een brief aan omwonenden dat de gemeente “er zelf bovenop” gaat zitten. De verbeterde versie wordt over twee maanden verwacht.

Niet gehele rapport in de prullenbak
Omdat verantwoordelijk wethouder Inge Klein Gunnewiek en projectleider Bert Roeterdink op vakantie zijn, is Overkamp tijdelijk woordvoerder over het locatie-onderzoek. In de brief schrijft Overkamp dat het “complete rapport overnieuw wordt gedaan”. Dat betekent niet dat het gehele rapport van BRO in de prullenbak gaat. “Twijfel over een deel, controle over het geheel”, zo vat Overkamp het samen. Het waren de omwonenden die tijdens een informatiebijeenkomst de gemeente op fouten in het rapport wezen. Wethouder Klein Gunnewiek vertelde ruim een week geleden al dat die fouten zullen worden verbeterd en dat daarom de inspraakprocedure is opgeschort. De gemeente zet nu ook een stap extra en gaat zelf het gehele rapport controleren. “Wij willen niet dat er twijfels zijn over de uitkomst van het locatie-onderzoek”, zegt Overkamp, “Ook willen we volkomen transparant zijn.”

Twijfels wegnemen en kwaliteit waarborgen
Bij de eerste versie van het onderzoek zat de gemeente er nog niet “bovenop”. “Dat was een bewuste keuze”, zegt Overkamp, “Het moest een onafhankelijk onderzoek zijn en daarin hebben we op geen enkele manier in willen sturen. Dat gaat nu niet meer, want de kwaliteit moet wel worden gewaarborgd. De twijfels die over het rapport zijn ontstaan waren voor ons voldoende, want het is een belangrijk onderwerp”. Het betekent dat de spreadsheets (tabellen), waarin de onderzochte locaties op basis van vele criteria werden beoordeeld, worden verbeterd en gecontroleerd. Dat geldt ook voor de gemaakte sterkte-zwakte-analyses van de locaties. Zelfs alle teksten zullen gecontroleerd worden en de gevoeilgheidsanalyse van de dertien verschillende locaties wordt overnieuw gedaan. In die analyse worden op basis van de criteria de locaties vergeleken en in een rangorde gezet.

“Nieuwe” locaties
Omdat het onderzoek toch wordt herzien zullen ook enkele “nieuwe” locaties worden toegevoegd en beoordeeld. De deelgebieden Molenveld 1 en 2 (het gebied achter de Venemansmolen) worden als één locatie beschouwd. Omdat er bij Obelink mogelijk een rotonde komt, wordt de locatie daar opnieuw beoordeeld. Van de locatie Eelinkspoort (bij de Motomarkt) wordt bekeken of die nog vergoot kan worden. Of het verbeterde onderzoek tot een andere weging van de locaties zal leiden kan Overkamp niet zeggen. “Dat weten we nog niet.” Dat wethouder Klein Gunnewiek eerder zei dat zij niet verwachtte dat de verbeteringen tot “een schokkend ander resultaat” zullen leiden, kan Overkamp niet bevestigen of ontkennen. “Dat is een politieke uitspraak en die laat ik aan de politiek.” Als het verbeterde rapport af is krijgen alle betrokkenen ruimschoots gelegenheid krijgen het resultaat te bestuderen en zal de inspraakprocedure weer opgestart worden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden