Gerhard Ensing (links) en Henk Marmelstein toosten op de toekenning Beschermde OorsprongsBenaming (BOB). Foto: Lineke Voltman
Gerhard Ensing (links) en Henk Marmelstein toosten op de toekenning Beschermde OorsprongsBenaming (BOB). Foto: Lineke Voltman

Toekenning BOB aan wijngaarden in Winterswijk

Algemeen

WINTERSWIJK - De Europese Unie heeft aan twee wijngaarden in Winterswijk een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) toegekend. De Beschermde Oorsprongsbenaming maakt deel uit van een Europese verordening ter bescherming van streekproducten tegen namaak. De onderscheiden wijngaarden zijn de Reeborghesch in Kotten en Wijngaard Hesselink in Henxel. Een gesprek met wijnboeren Henk Marmelstein en Gerhard Ensing, die bewezen hebben dat er uit de Achterhoek kwaiteitswijnen komen.

Door Lineke Voltman

Over het hoe en waarom van de aanvraag vertelt Marmelstein: “Drie jaar geleden hebben Simon Crone van het toenmalige Wijninstituut, Gerhard Ensing en ik besloten om de Europese Unie te benaderen om het predicaat Beschermde Oorsprongsbenaming voor onze wijnen te krijgen. Hiermee garanderen we de consument dat ze bij ons kwaliteitswijnen kopen. Producten die het keurmerk mogen dragen moeten geproduceerd, verwerkt en bereid worden binnen een bepaald gebied volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.”

Goedkeuring van alle EU-landen vereist
Volgens Ensing duurt de procedure zo lang omdat alle EU-landen hun goedkeuring moeten verlenen. “Als een land die goedkeuring niet geeft dan gaat het hele verhaal niet door. De keuring is zeer uitgebreid, van het gehele productieproces, de rassen die geteeld worden, de kwaliteit van de wijn, zuurgraad, et cetera tot en met de bodem waarop de druivenstokken groeien."

In totaal zijn meer dan 1500 producten in Europa beschermd vanwege hun oorsprong, samenstelling of traditionele productiemethode. Voorbeelden van Nederlandse producten met de Beschermde Oorsprongbenaming zijn onder andere de Edammer kaas en de Leidse kaas en de aardappel Ronde Opperdoezer. Daar zijn nu dus de wijnen van Winterswijk bijgekomen.

Volgend jaar de eerste BOB-wijnen
Voor beide wijnboeren geldt dat ze vanaf komend jaar de aanduiding Beschermde Oorsprong Benaming gaan gebruiken op de etiketten van de flessen . Ensing: “Het is geen goed idee om de voorradige flessen van een nieuw etiket te voorzien. Bovendien zouden die wijnen dan ook nog eerst gekeurd moeten worden. Daarom starten we met de oogst van dit jaar, die volgend jaar gebotteld wordt. Deze wijnen moeten dan zowel analytisch als organoleptisch (keuring door te proeven en te ruiken; red.) eerst gekeurd worden. De analytische keuring vindt plaats in een laboratorium, daar kijkt men of de wijn technisch van goede kwaliteit is. Bij een organoleptische keuring wordt de smaak getest door een proefpanel. “

Vele prijzen gewonnen
In het verleden hebben beide eigenaren al laten zien dat ze goede kwaliteitswijnen produceren. Zowel Marmelstein als Ensing hebben in de loop van de jaren al vele prijzen gewonnen met hun wijnen. “Dat heeft natuurlijk ook meegespeeld bij de toekenning van de BOB welke aanduiding te vergelijken is met het Franse Appellation d'Origine Contrôlée.” Marmelstein laat niet alle wijnen keuren. “Alleen de grotere partijen. Je kunt geen etiket maken voor een aantal van 50 flessen. Ik maak een selectie door ze eerst zelf te keuren en te proeven. Het moet wel om een bepaalde kwaliteit gaan.”                                                                                                                 Ensing zegt hierover: “In totaal heb ik 20 soorten wijnen, twee rassen zijn niet geschikt voor keuring maar de andere 18 in principe wel. Volgend jaar beslis ik hoeveel er uiteindelijk gekeurd gaan worden.”


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant