Een bankje aan de Dwarsweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Een bankje aan de Dwarsweg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vanaf een bankje | Bij de Dwarsweg in Ratum

Algemeen Columns

Bij de Dwarsweg in Ratum

Bij de plaatsing van de bankjes in het buitengebied heb ik geen rol gespeeld. Er zijn uitzonderingen. Ruim 20 jaar geleden was ik betrokken bij de plaatsing van schuilhutten met bankjes en informatieborden. Op een van die bankjes heb ik plaats genomen. De schuilhut is er niet meer.

Die hut werd na plaatsing een aantrekkelijke plek voor Duitse jongeren. Die waren op de fiets naar de coffeeshop geweest en testten daar de aangekochte waren. De hut staat niet ver weg van een groene grensovergang, die door die jongeren werd gebruikt. Volgens Ratums Belang veroorzaakte dat overlast. Of die groot was, weet ik niet, want iemand die er dichtbij woont vertelde dat zij er niets van merkte. Toch verdween de hut.

Het informatiebord is gebleven, maar bevat alleen kleine reclame-uitingen van een terras in de buurt, de Leemputten en stoelmatten. Verder is het bord leeg en daarvoor schaam ik me een beetje. De teksten voor het bord heb ik namelijk wel geschreven en een vriend maakte er prachtige tekeningen voor. Alles was klaar, maar werden nooit geplaatst. Buiten mijn schuld om, toch jammer.

De tekst zou gaan over natuurterreintjes van het Geldersch Landschap in de omgeving. Voor het gemak worden ze allemaal Muggenhoek genoemd, al is er oorspronkelijk maar één Muggenhoek. Die is geen eigendom van deze organisatie. De naam is bedacht door de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie, die verantwoordelijk is voor meer namen zoals Nonneven en Heksenbos. Dat terreintje lag tussen de heide en een ven en waren er muggen. Tegenwoordig noemen we het Muggenhoek-zuid.

Het Geldersch Landschap kreeg later een terrein in bezit dat noordelijker lag, ook met heide en vennen, dat door omwonenden Reehoek werd genoemd. Het werd de Muggenhoek en daarna kregen alle natuurterreintjes in de omgeving die in bezit kwamen van de natuurorganisatie die naam, zodat er inmiddels vele Muggenhoeken zijn. Het bankje staat bij een van die gebiedjes. Als ik door de bomen en struiken heen tuur, vang ik er een glimp van op. Het pad er naar toe begint naast het informatiebord.

25 jaar geleden was die Muggenhoek landbouwgrond. De voedselrijke bodemlaag is verwijderd, waarna armere grond aan het oppervlak kwam. Daardoor ligt hier weer heide en bloemrijk schraalgrasland, met soorten die je rondom Winterswijk vooral in natuurterreinen ziet. Als er ruimte is, kan natuur nog steeds hersteld worden.

Heide en bloemrijk grasland van een van de Muggenhoeken. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant