Onderschrift foto: Van links naar rechts: Dorien ten Dolle, Leonie Bent, Martina Schieven en Madelon Holweg voor de groene buitenspeelplaats. Foto: Han van de Laar
Onderschrift foto: Van links naar rechts: Dorien ten Dolle, Leonie Bent, Martina Schieven en Madelon Holweg voor de groene buitenspeelplaats. Foto: Han van de Laar

Peuteropvang de Emmakröskes ontvangt certificaat ‘Groene Kinderopvang’

Algemeen

‘Van grijs naar groen’

WINTERSWIJK - Vol trots laten Leonie Bent en Martina Schieven, pedagogisch medewerkers bij de SWW-Kinderopvang, het kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang zien. Peuteropvang de Emmakröskes voldoet aan alle voorwaarden om het certificaat van de Stichting Groen Cement te mogen ontvangen. Samen met directeur Dorien ten Dolle van de Emmaschool en Madelon Holweg, manager Peuteropvang bij de SWW, wordt het feestje gevierd.

Door Han van de Laar

De Emmakröskes maken onderdeel uit van de SWW-Kinderopvang. In nauwe en goede samenwerking met de Emmaschool in Henxel wordt in een eigen ruimte opvang geboden in groepen van zo’n 11-12 kinderen. Peuteropvang en school werken samen aan een doorgaande leerlijn.

Groen Cement
Leonie: “Het is hier erg mooi, we zitten in het buitengebied en hebben veel mogelijkheden. Aan de andere kant van de weg ligt een bos, in de beek vangen we wel eens visjes of andere diertjes voor ons aquarium. De buurman verbouwt druiven, er zijn weilanden, we houden regelmatig excursies. Kortom we kunnen alle kanten op. Toen we hoorden van de organisatie Groen Cement dachten we direct dit is iets voor ons.” Martina vult aan: “Toen we zagen waaraan de peuteropvang moest voldoen, dachten we: ‘Dat doen we al grotendeels’. Het leek ons erg boeiend om voor het certificaat te gaan. Welke peuteropvang is er in de regio nu groener dan de onze? Dus hebben we het werkboek aangevraagd en zijn we met alle criteria aan de slag gegaan. Zo streven we er naar om iedere ochtend minstens anderhalf uur de kinderen buiten te laten spelen.”

Groene speelplaats
De gezamenlijke speelplaats is al groen ingericht. Veel tegels zijn in de loop der jaren verwijderd en vervangen door onder andere een heuvel met waterpomp, een wigwam, speelplaatsen van zand en hout. De organisatie Beweegwijs heeft geholpen met het ontwerp, waardoor er een goede beweegbalans is ontstaan. Dorien: “De Emmaschool heeft niet officieel het predicaat ‘Groene School’, maar in de praktijk wordt er door ons al erg veel aandacht aan ‘groen’ besteed. We hebben hier konijnen, vogels, kippen en ook een fazant. Het dierenpaleis wordt door de kinderen onderhouden, zelfs in de vakantieperiodes. Dat geldt ook voor de moestuin. De grotere kinderen helpen de kleine. Tevens hebben we enthousiaste ouders, die altijd klaar staan om te helpen. Overigens komen de kinderen niet alleen van de buurtschappen, maar ook uit het dorp.”

Buiten leren en spelen
Madelon geeft aan dat er binnen afzienbare tijd meer certificeringen voor groene kinderopvang worden gerealiseerd. “SWW laat kinderen met begeleiding ontdekken en ontwikkelen. Activiteiten in de natuur zijn daarin een belangrijk onderdeel. We gaan nu ook al zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten om bijvoorbeeld te picknicken en te spelen.” Onderdeel van de voorwaarden is dat de organisatie groene metselaars aanwijst. Deze zorgen voor verbinding van alle activiteiten met de natuur. Voor de Emmakröskes zijn dat Leonie, Martina en Dorien.
Voor informatie over de Emmaschool en de Emmakröskes zie: accentscholengroep.nl en swwkinderopvang.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant