De eerste repetitie, met de nieuwe dirigent. Foto: Marinus ter Horst
De eerste repetitie, met de nieuwe dirigent. Foto: Marinus ter Horst

Classic WM huldigt sopraan Johanna Beskers: 60 jaar lid

Algemeen

Eerste repetitie buiten, met nieuwe dirigent

WINTERSWIJK - Het regionale koor Classic WM heeft sopraan Johanna Beskers letterlijk in het zonnetje gezet: ze was 60 jaar lid. De eerste repetitie na de stop vanwege de corona-crisis was onder zomerse omstandigheden - op gepaste afstand van elkaar – buiten op het plein bij De Klephoorn en de Museumfabriek. Het was bovendien de eerste live-repetitie met de nieuwe dirigent van Classic WM, Ivo Boytchev uit Enschede, met wie de leden alleen maar via het scherm contact hebben gehad en repeteerden.

Jubilaris Johanna begon bij het Winterswijks Operette Gezelschap. Daar deed ze in maart 1960 als net 18-jarige mee aan ‘Gräfin Mariza’ van Kálmán met als dirigente mevr. Te Lintum - Stegeman. Het was de laatste uitvoering in het oude Feestgebouw. Daarna werd opgetreden in Fides et Concordia en vanaf 1970 in het Cultureel Centrum; sinds 2000 als Winterswijks Muziek Theater en de locatie was intussen omgedoopt tot Theater De Storm.
Toen de klassieke afdeling van het WMT werd opgericht ging Johanna daar meteen bij. Voor Johanna is zingen - en vooral opera - haar lust en haar leven. Ze had ooit zangles bij Anneke v.d. Graaf van Forum, van wie ze zang-technisch en over het operarepertoire veel opstak. Daarvan profiteert nu Classic WM bij de programmering.

Johanna werd eerst door de leden toegezongen op de melodie van het Reizigerskoor van Mozart, waarin haar kwaliteiten breed werden uitgemeten. Een tekst van Mieke Rademaker en Elly Bresser. De jubilaris beaamde, dat ze niet zonder opera en het contact met mensen kan. "Dat is mijn leven."
Voorzitter Gerard Oxener sprak ‘onze’ Johanna toe en bedankte haar voor de enthousiaste inzet voor de club. Zij is heel actief: zingt in het koor, heeft een grote inbreng in de programmeringscommissie. En ze kookt en maakt heerlijke dingen klaar bij speciale activiteiten en de lange repetities voor alle medewerkers aan concerten. Oxener herinnerde onder meer aan de repetities van de solisten en de verkleedpartijen bij Nieuw Beusink. Als dank waren er bloemen en een grote G-sleutel voor de jubilaris.

Aan het begin van de repetitie, die meteen ook de laatste voor de vakantie was, heette Oxener dirigent Boytchev van harte welkom. Hij stelde bovendien Jos Rosendaal aan de leden voor, zijn beoogd opvolger als voorzitter van Classic WM. Zelf blijft hij nog wel deel uitmaken van het bestuur. Nadat gastheer Wim Grevers van De Klephoorn was toegezongen omdat hij eind april een koninklijke onderscheiding had ontvangen, mede op voordracht van het WMT en Classic WM dat daar altijd repeteert, kon men met repeteren beginnen. Voor het eerst heerlijk allemaal samen zingen wat thuis individueel was ingestudeerd: werken van Verdi uit diens opera ‘Oberto, Conte de San Bonifacio.‘De dirigent, die onder andere aan het Byzantijns Koor in Hengelo, Teatro Classico (Oldenzaal) en Encore Barchem is verbonden, toonde zich na afloop heel tevreden over de kwaliteit van Classic WM. "Het is me hartstikke meegevallen. Alle aanwijzingen werden snel opgenomen. Het koor is goed opgeleid door Emile Engel.’ (De vorige dirigent, die 10 jaar de muzikale leiding had. red.)

Johanna wordt bedankt met een lied. Foto: Ans en Marinus ter Horst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant