Afbeelding

Tips voor mensen met angst voor de tandarts

Algemeen

Wist je dat zo’n 40% van de volwassen Nederlanders angst voor de tandarts heeft? Dat is gewoon bijna de helft! Het aantal is erg hoog en er zijn dan ook veel mensen die liever de tandarts vermijden of uitstellen. En hoe fijn dat ook klinkt voor mensen met angst, een bezoek aan de tandarts is en blijft erg belangrijk. Lees hier hoe je om kunt gaan met de angst.

Een angst tandarts

Als de angst bij jou zo aanwezig is, dan is het goed om naar een angst tandarts te gaan. Een angst tandarts is gespecialiseerd om met mensen met angst te behandelen. Zo zal hij of zij altijd duidelijk uitleggen wat er gaat gebeuren en zit je vaak in een rustige omgeving. Zodra de angst te groot wordt, dan zal er vooral begrip zijn en een pauze worden ingelast. Zo heb je wat meer controle!

De band met je tandarts

Het is daarnaast belangrijk om een goede band met je tandarts op te bouwen. Hoe beter je hem of haar kent, hoe fijner het zal zijn. Voelt het niet goed? Neem dan de beslissing om weg te gaan! Het is van essentieel belang om je goed te voelen bij de tandarts als je al last hebt van angsten. Het zal alleen maar toenemen als je naar een ‘verkeerde’ tandarts blijft gaan.

Wees eerlijk

Mensen die met angsten zitten, vinden dat vaak lastig om aan anderen te vertellen. Maar het is echt belangrijk dat je wel aan je tandarts vertelt dat je angsten hebt voor de tandarts! Je hebt kans dat het gevoel alleen maar sterker wordt als je het niet deelt. En de tandarts weet dan niet hoe hij of zij erop moet reageren. Het is eerlijk tegenover jezelf en de tandarts om dit te zeggen.

Bespreek de opties

Als je de angst echt niet onder controle kunt krijgen, dan kun je voor de volgende keer afspreken dat je een kalmerend middel gebruikt. Ook werken sommige tandartsen met lachgas. Dit zorgt voor ontspanning en de angst neemt hierdoor af. Wel is het belangrijk om te weten dat je dan een half uur na de behandeling niet mag deelnemen aan het verkeer!

Zoals je leest zijn er veel dingen die je kunt doen tegen de angst voor de tandarts. Het kan zo zijn dat de angst nooit helemaal zal verdwijnen, maar met een aantal aanpassingen wordt het al wel een stuk aangenamer. Ben je op zoek naar een goede tandarts? Dan zou je eens kunnen kijken op detandartsenkliniek.nl.

Dit artikel wordt u aangeboden door detandartsenkliniek.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant