Stef Geenen (links) en Henk Godthelp in de werkplaats. Foto Verona Westera
Stef Geenen (links) en Henk Godthelp in de werkplaats. Foto Verona Westera

Vrijmetselaarsloge De Achterhoek bestaat 70 jaar

Algemeen

Ook ruimte voor vrouwen in het logegebouw

Door Verona Westera

WINTERSWIJK - Vrijmetselaarsloge De Achterhoek bestaat dit jaar 70 jaar. Het logegebouw aan de Jeugdkerkstraat bestaat 30 jaar. Bij beide jubilea werd tijdens de afsluiting van het werkjaar, tijdens de viering van de zonnewende (Zomer Sint Jan) stilgestaan door de broeders van de Achterhoekse loge. "We hebben het jaar buiten afgesloten en hebben een toost uitgebracht op deze jubilea", vertelt Stef Geenen, een van de eerste vrijmetselaars die is ingewijd in de werkplaats van dit logegebouw. "Zo'n 28 jaar geleden is dat nu", vertelt Stef.

Elke woensdagavond komen de vrijmetselaars bij elkaar. Er wordt dan over zeer diverse onderwerpen gesproken. Een van de broeders, zoals de leden elkaar noemen, houdt een voordracht, 'een bouwstuk', over een onderwerp. Vervolgens wordt over dit onderwerp doorgepraat. "Er is geen discussie, maar een nabespreking. We laten elkaar uitpraten en luisteren naar elkaar", aldus Stef. Het gesprek verloopt volgens strikte regels, omdat het niet de bedoeling is om elkaar een mening op te leggen, of te deze te weerleggen. Stef: "In de loge leren we respect te hebben voor anderen en ook voor elkaars mening. Het is de bedoeling naar elkaar te luisteren en van de inzichten van anderen te leren." Vrijwel alle onderwerpen kunnen besproken worden. "Geen politiek en geen religie", aldus Stef. "Hoewel dat eigenlijk ook weer niet helemaal zo is. Bij die onderwerpen is het erg moeilijk om geen discussie te beginnen, vandaar dat het een soort van stelregel is deze onderwerpen te vermijden."

Geheimzinnigheid
"Het eerste wat vaak bij mensen opkomt als Vrijmetselarij te sprake komt is het geheimzinnige", heeft Stef gemerkt. "Dat willen we als loge niet. Mensen zijn welkom om een kijkje te komen nemen. Dat gebeurt ook best veel tijdens de open dagen. Ook tijdens Monumentendag zetten we deuren van de loge open en we merken dat ook vrouwen best geïnteresseerd zijn in wat de vrijmetselarij zoal inhoudt", laat Stef weten. "In het verleden was het weleens omstreden als iemand lid was van de loge.", weet Henk Godthelp, eveneens lid van de loge. "Met name binnen de kerk werd het als een gevaar gezien, het vrije denken. Daar hadden ze liever dat mensen zich alleen hielden aan hetgeen in de kerk gezegd werd", voegt Stef toe. Om die reden hielden mensen het liever geheim dat zij lid waren van de loge. Stef en Henk zijn van mening dat het in de huidige tijd geen probleem is om vrijmetselaar te zijn.

Traject
Het is niet zo dat geïnteresseerden op woensdag aan kunnen bellen en aanschuiven. "We zijn een genootschap waarbij mensen ingewijd worden", legt Stef uit. Echter voor een inwijding tot leerling (toetreding) gaat nog een heel traject vooraf. Dit om teleurstelling voor de kandidaat of de loge te voorkomen. Twee broeders gaan eerst in gesprek met heren die aangeven belangstelling te hebben voor vrijmetselarij. Tijdens de ontmoeting wordt gesproken over interesse voor ritualen en over symboliek. Daarna volgt een gesprek met de voorzitter van de loge. Een commissie bekijkt vervolgens of echt alle facetten besproken zijn. In een vergadering van de meesters van de loge (meestersvergadering) wordt dan besloten of iemand geschikt is. Vervolgens wordt aangegeven bij de ander loges in Nederland dat iemand wil toetreden. Mochten er vanuit andere loges geen bezwaren komen, dan kan iemand ingewijd worden als leerling-vrijmetselaar. Bij de inwijdingen worden diverse ritualen uitgevoerd, waarbij symbolische werktuigen overgedragen worden waarmee een leerling in zijn dagelijks leven aan het werk kan. "Aan het eind van het jaar wordt verwacht dat de leerling een 'bouwstuk' oplevert", vertelt Henk. Een voordracht gericht op wat de persoon dit eerste jaar heeft beleefd. Dan kan de leerling verder als gezel. "De leerling vrijmetselaar richt zich vooral op het opdoen van zelfkennis", voegt Stef toe. "De gezel richt zich op de wereld om hem heen en de meester richt zich op het grotere geheel, gesymboliseerd door de Opperbouwmeester des Heelals, zoals we dat omschrijven. Of dat god is, of de natuur of welke hogere macht ook, is voor iedereen verschillend."

Vrouwen
De vrijmetselaarsloge in Winterswijk is alleen voor mannen. "Elders in het land zijn ook gemengde loges en vrouwenloges, zoals de Weefsters", legt Henk uit. "Maar", zo vindt Stef, "ik vind het fijn om met mannen onder elkaar eens over iets anders te praten dan voetbal en auto’s. Je zou dat onze vrouwelijke kant kunnen noemen." Toch is er wel plek voor vrouwen in het logegebouw. "We zouden juist graag een plek willen bieden aan vrouwen die geïnteresseerd zijn in de ritualen en symbolen", aldus Stef. Henk: "Ik zou zeggen vrouwen meld u aan en ga eens met elkaar in gesprek. Wij hebben een onderkomen waarvan gebruik gemaakt kan worden door een vrouwenloge. We kunnen de dames op weg helpen met de ritualen en symboliek als dat nodig is."

Geschiedenis
Al in 1880 hielden enkele Winterswijkers zich bezig met de vrijmetselarij. Zij waren lid van een loge in Zutphen. Er waren toen alleen huisbijeenkomsten. Vanaf 1921 kwam er meer een structuur; er werd een kring opgericht: De Achterhoek. In diverse gelegenheden kwamen de heren bijeen. In de oorlog werd Vrijmetselarij meteen verboden.
In mei 1950 schreef een aantal Winterswijkse broeders het hoofdbestuur met het verzoek een zelfstandige loge op te richten. Dat gebeurde in juni 1950. De bijeenkomsten vonden plaats in diverse gelegenheden, zoals in museum Freriks, op een kantoorruimte maar ook in de Kiekeboebar. Inwijdingen werden gedaan in de loge in Zutphen of Enschede. Dertig jaar geleden kreeg de loge het huidige pand aan de Jeugdkerkstraat in bezit. Alsof het altijd al een plaats voor mannen is geweest. In 1910 stond op die plek een stadsboerderij met de naam 'Hanenhoes'.
Het pand werd 1990 gekocht, verbouw en ingericht met financiële steun van de broeders van de loge. Tot op heden is het in gebruik als logegebouw. In het kader van de herinrichting van het 'Vrijheidsplein' wordt ook het voorplein van het logegebouw aangepakt.

Belangstellenden kunnen een kijkje nemen op de website. Voor informatie over een vrouwenloge kan men mailen. Kijk op onze website www.logedeachterhoek.nl


www.logede
achterhoek.nl

vmvnl.achterhoek@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant