Tineke Ubbels en Sylvia Heijnen dedanken Mirjam Latumaerissa dat ze vriend is geworden van de Koppelkerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Tineke Ubbels en Sylvia Heijnen dedanken Mirjam Latumaerissa dat ze vriend is geworden van de Koppelkerk. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Cadeautje voor de honderdste vriend van de Koppelkerk

Algemeen

Koppelkerk weer open, veel activiteiten nog steeds via internet

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Mirjam en Peter Latumaerissa uit Winterswijk zijn samen de honderdste vriend van de Koppelkerk geworden. Sylvia Heijnen van de Koppelkerk en Tineke Ubbels van de stichting Vrienden van de Koppelkerk overhandigden een passend cadeau. “Wij zijn vaker in de Koppelkerk geweest”, zegt Mirjam Latumaerissa. “Wij houden veel van muziek. Het is een rare tijd en wij vonden het een mooi moment om wat terug te doen.”

Vrienden zorgen voor extra inkomsten
De Koppelkerk kan goed extra vrienden gebruiken. Vriend kun je worden voor 30, 50 of 100 euro per jaar. Als tegenprestatie is er korting op de entree van tentoonstellingen, muziekoptredens en andere activiteiten. “Wij zijn er twee jaar geleden mee gestart”, zegt Tineke Ubbels van de stichting Vrienden van de Koppelkerk. “We hadden toen al snel 60 vrienden, maar daarna stagneerde het.” Door de coronacrisis zijn er in een paar maanden toch weer 30 vrienden bijgekomen, zodat nu de honderd is bereikt. “Wij hopen dat het bereiken van de tweehonderd sneller gaat.” Ook al gaat het in totaliteit nog niet om een groot bedrag, de Koppelkerk kan de extra financiële steun goed gebruiken. Dat was al zo, maar omdat de Koppelkerk drie maanden noodgedwongen gesloten was, vielen de inkomsten grotendeels weg.

Toekomst Koppelkerk nog steeds ongewis
“We hebben ook veel eenmalige giften gehad”, zegt Sylvia Heijnen, een van de directeuren van de Koppelkerk. “Dat geeft ons een goed gevoel. Het gaat om een paar duizend euro.” Daarvan had de Koppelkerk een maand langer kunnen bestaan, want de vooruitzichten waren in maart somber. “Als er geen andere inkomsten waren geweest, dan waren we in juli failliet geweest.” Door de inkomsten van de online-activiteiten (internet), door de giften en gebruik te maken van enkele regelingen is dat niet gebeurd. “Tot aan het eind van het jaar zullen we het redden. Volgend jaar verwachten we een tekort”, zegt Sylvia Heijnen. “We gaan creatief kijken hoe we dat kunnen oplossen.” Grootste probleem is dat door de richtlijnen van de overheid flink gesneden wordt in de capaciteit. “Er is geen ruimte meer voor 150 bezoekers. We kunnen nu nog slechts 42 stoelen plaatsen.”

Kleinschalig, laagdrempelig en dichtbij
Mirjam en Peter Latumaerissa werden door vrienden gewezen op de mogelijkheid om de Koppelkerk als vriend te ondersteunen. “Wij vinden het prettig om naar de Koppelkerk te gaan. Het is kleinschalig, laagdrempelig en dichtbij. Ook voor onze kinderen is het leuk. Met mijn ouders kwam ik er vroeger al, toen het nog een echte kerk was”, zegt Mirjam Latumaerissa. Haar man Peter gaat vaker, want hij is een groot muziekliefhebber. Het passende cadeau was vooral voor hem, de laatste langspeelplaat van saxofoniste Kika Sprangers, die hij in de Koppelkerk zag optreden. “Wij willen jullie graag bedanken dat jullie vriend zijn geworden”, zegt Sylvia Heijnen, “In deze moeilijke tijd voor de culturele sector.” Intussen is de Koppelkerk weer geopend en kan de tentoonstelling Balans worden bezocht. De online-activiteiten gaan voorlopig door. “We zijn net aan de cursus Geologie van de Alpen begonnen. Daarvoor hebben zich honderd deelnemers uit de hele Benelux aangemeld. Steeds meer mensen ontdekken ons.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant