Uitvaartbegeleidster Ether Polman. Foto: PR
Uitvaartbegeleidster Ether Polman. Foto: PR

Intense uitvaarten in de coronatijd

Algemeen

WINTERSWIJK – Het werk van uitvaartbegeleidster Esther Polman uit Silvolde heeft in de afgelopen maanden een nieuwe dimensie gekregen. Door de maatregelen rondom de covid-19 pandemie moest er in korte tijd anders gewerkt worden en kwamen de nodige uitdagingen op haar pad. Een leerzame tijd, waar veel mooie nieuwe inzichten uit voort zijn gekomen.

Door Walter Hobelman

“De uitvaarten die ik in de afgelopen maanden heb mogen verzorgen, hebben mij geleerd dat het ook met beperkende maatregelen mogelijk is op een respectvolle en persoonlijke manier afscheid te nemen van een dierbare.” Esther, die inmiddels bijna vier jaar actief is als uitvaartbegeleidster, kan er veel over vertellen. “Wat vooral indruk op mij maakte is het idee dat, ondanks de gesprekken ‘op anderhalve meter afstand’ en geen lichamelijk contact het toch mogelijk is om gevoelens te delen. Het oogcontact werd veel intenser. Normaal kan je bij het condoleren heel dicht bij elkaar komen en gaat het meer om het schudden van handen dan om het oogcontact. In de huidige situatie is het andersom; ik heb gezien en gehoord dat oogcontact veel los kan maken en dit aan oprecht meeleven niets afdoet.”

Ondanks de coronamaatregelen is er nog best veel mogelijk om een passend afscheid te verzorgen. ”Vanzelfsprekend is het soms lastig, zeker in de maanden dat er maar dertig personen bij een afscheid aanwezig mogen zijn. Gelukkig is die beperking er vanaf 1 juli niet meer, maar blijft de anderhalve meter afstand regel wel belangrijk.”

Esther werkt volledig onafhankelijk en begeleidt families en nabestaanden bij het ontzorgen in de moeilijke tijd na het overlijden van een dierbare. “Ik ben er in de moeilijke tijd tussen overlijden en uitvaart, maar ook in de tijd van nazorg. Altijd in overleg met de familie, hun wensen zijn leidend in de manier waarop ik betrokken ben.”
De uitvaartbegeleidster, die vanuit haar hart werkt, benadrukt het belang om het gesprek over het levenseinde en de wijze van begraven of cremeren op tijd aan te gaan als dat mogelijk is. Daarvoor heeft Esther een wensenboekje waarin alles aan bod komt waar men rond het levenseinde mee te maken krijgt. “Een goed hulpmiddel om dit samen met bijvoorbeeld de partner en kinderen in te vullen en erover te praten. Dat geeft de nabestaanden rust op het moment dat het einde daar is, zodat er ruimte is om op een passende manier te rouwen en afscheid te nemen.”
Indien gewenst kan Esther bij een dergelijk gesprek aanwezig zijn om advies te geven. “Een wensengesprek is kosteloos”, benadrukt ze. “Het geeft helderheid. Een wensengesprek kan moeilijk zijn, maar van veel families en nabestaanden hoor ik dat het ze rust geeft dat er al het één en ander op papier staat.”

“Als zelfstandig uitvaartbegeleidster heb ik een netwerk om me heen van mensen met wie ik graag samenwerk, zoals bloemisten, chauffeurs en mensen die bijvoorbeeld een afscheidsdienst kunnen filmen, streamen of fotograferen. Stuk voor stuk zijn ook dat betrokken mensen die op dezelfde wijze als ik hun werk doen”, aldus Esther.
Niet alleen in de moeilijke en soms hectische dagen tussen overlijden en begrafenis ontzorgt Esther de nabestaanden. Ook in de tijd daarna houdt ze contact met nabestaanden om alles volledig af te handelen en een luisterend oor te bieden als dat gewenst is. ”Dat is per familie verschillend. Sommige families willen nazorg, een andere familie heeft daar geen behoefte aan. Beide opties zijn goed.”

Iedereen kan gebruik maken van de uitvaartbegeleiding van Esther. “Het maakt niet uit waar en of men verzekerd is. De keuze van de uitvaartbegeleider staat helemaal los van de verzekering.” Esther Polman is 24 uur per dag te bereiken op het nummer 06-54707429 en op de website www.uitvaartestherpolman.nl is alle informatie te vinden, zoals het wensenboekje.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant