Gerard 'Pim' Huijskes wordt enthousiast ontvangen op het schoolplein. Foto: Kyra Broshuis
Gerard 'Pim' Huijskes wordt enthousiast ontvangen op het schoolplein. Foto: Kyra Broshuis

Gerard ‘Pim’ Huijskes maakt rit ‘down memorylane’

Algemeen

GROENLO/WINTERSWIJK - Grollenaar Gerard Huijskes, beter bekend onder zijn bijnaam Pim, neemt afscheid van het onderwijs. Na 42 in het vak lonkt het pensioen. Zijn collega’s van basisschool Sint Jozef uit Winterswijk laten hem echter niet zomaar vertrekken.

Door Kyra Broshuis

Muziek, voetballers en een Morgan
Vrijdagochtend werd Gerard opgehaald bij zijn woning in Groenlo. Buiten wachtte een prachtige Morgan cabrio en de muzikanten van dweilorkest Grolse Wind zorgden voor een vrolijke stemming. Dat deden ook de mannen van het voetbalteam waar Gerard leider van is, Grol 5. Zij kwamen met bloemen én met een uitnodiging voor een speciaal feestje in het sportcafé van Den Elshof voor zondag. Gerard vertrok, samen met zijn echtgenote Marion, zoon Bas, dochter Elke, schoonzoon Jaap-Jan en oogappeltje kleindochter Roos richting Winterswijk voor de eerste stop. Op de parkeerplaats bij de Chinees werd hij door de directeur van de stichting met koffie ontvangen. Ook enkele kinderen van school wachtten hem op met ballonnen en vlaggen. Daarna ging de stoet verder naar de Sint Jozefschool waar Gerard door alle leerlingen werd bedankt voor zijn trouwe dienst. De verschillende groepen liepen, op de maat van de muziek, langs hun geliefde leraar en gaven hem een high five op de kartonnen hand. Groep 7, de groep van Gerard, maakte het spektakel compleet door met speciale ‘moves’ over het schoolplein te lopen.

Man met een missie
Tijdens een korte pauze in het bomvolle programma vertelden Gerards collega’s over de bijzondere pensionado: “Gerard had een missie toen hij 20 jaar geleden bij ons op school kwam werken. Hij wilde de Winterswijkers onderwijzen dat Groenlo het centrum van de wereld is. Elk jaar weer laat hij zijn theorie over deze stellige overtuiging op de kinderen van groep 7 los. Gelukkig zijn de kinderen van deze tijd wat mondiger, maar dat deert hem niet. Het levert mooie discussies op, waar hij echt van kan genieten. En zeker als voetbalclub Grol, waar hij zich ook voor inzet, in de discussie wordt betrokken door de jonge voetballertjes van FC Winterswijk. Twee jaar terug vierde hij zijn 40-jarig onderwijsjubileum en we hebben hem toen verrast met een waar strijdlied tussen de Wentersen en de Grolsen: een lied dat eindigde in een gelijke stand!” De kinderen van groep 7 bevestigden het beeld van Gerard als ware ambassadeur van Groenlo: “Hij heeft het altijd over Groenlo als het Parijs aan de gracht. En hij zegt dat Grolle de metropool van het Oosten is. En natuurlijk dat Groenlo een stad is en Winterswijk maar een dorp…”

Binnen de gracht
Gerard laat weten dat hij inderdaad bijzonder trots is op Grolle: “Wat wil je, ik ben binnen de gracht geboren. Als zoon van de hoefsmid. En mijn kleindochter is gelukkig ook een echte Grolse. Wat ik straks ga doen als ik met pensioen ben? Nou, ik ben leider van Grol 5, het grootste team binnen de Grol en daar ben ik best druk mee. En in oktober krijgen we er een kleinzoon bij die ook veel bij ons zal zijn. Ik zal me niet vervelen maar ik ga het werk wel missen hoor. Ik heb al die jaren geprobeerd van elke dag een feestje te maken. Alle bijzondere dingen zoals schoolkamp, het carnaval hier, de playbackshow en sinterklaas waren hoogtepunten. Ik vind het altijd heel mooi om bij de verschillende buitenschoolse activiteiten weer oud-leerlingen tegen te komen.”

Verrassing
Nu de geliefde collega afscheid heeft genomen, wilde het team hem nog één keer op bijzondere wijze verrassen. “Hij noemt zichzelf altijd de ontwikkelingswerker van Groenlo maar wij willen hem duidelijk maken dat Winterswijk ook heel bijzonder is. We hebben daarom een verrassingsprogramma voor hem gemaakt. Hij wist hier niets van. Hij wist alleen dat hij 's morgens thuis moet zijn. Dat het orkest Grolse Wind hem een serenade kwam brengen, past precies bij hem. Gerard regelde zelf altijd dit orkest uit Groenlo voor de carnaval op school, want ook dankzij zijn inspanningen viert onze school uitgebreid carnaval met een voorprogramma, een feestdag, een prins en een prinses en een Raad van Elf. In de week van carnaval heet onze school dan ook St. Joker”, vertelt collega Anja Brethouwer.

Elke week de Groenlose Gids
Maar Gerard deed meer, zo was hij ook de drijvende kracht achter het Paasvoetbaltoernooi en de Koningsspelen op de atletiekbaan. “In verband met corona kon hij niet meer ‘voor het laatst’ aan deze activiteiten meedoen en dus ook geen afscheid nemen van de externe mensen, waarmee hij dit altijd organiseerde. Dus we hebben een route gemaakt, waarbij we alle plekken in Winterswijk, waar hij veel kwam met de kinderen van school, aandoen en daar staan een aantal kinderen van groep 7 en 8, die de activiteit verbeelden. Ook laten we daar filmpjes van mensen zien, waar hij de activiteit mee organiseerde en die via die weg afscheid van hem nemen.” Ook een lunch met ‘zijn’ kinderen van groep 7 stond op het programma en na een afscheid voor belangstellenden en oud-leerlingen volgde nog een klein feestje met de collega’s en oud-collega’s.” Zoals het een echte Grollenaar betaamt, neemt Gerard elke week de Groenlose Gids mee naar school. “Hij vindt dat dat hoort bij zijn werk als ontwikkelingswerker”, lacht Anja. “Zo Grols als Gerard is, ken ik er geen één!”

Gerard en echtgenote Marion nemen afscheid van de kinderen van de St. Jozefschool. Foto: Kyra Broshuis
Gerard 'Pim' Huijskes met oogappeltje Roos. Foto: Kyra Broshuis
Gerard en echtgenote Marion nemen afscheid van de kinderen van de St. Jozefschool. Foto: Kyra Broshuis
Gerard wordt opgehaald in een heuse Morgan. Grolse Wind zwaait hem uit. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant