Omwonende Peter Wondergem voor de locatie waar de zonnepanelen komen. Foto Bernhard Harfsterkamp
Omwonende Peter Wondergem voor de locatie waar de zonnepanelen komen. Foto Bernhard Harfsterkamp

Bezwaren tegen zonnepark in Corle

Algemeen

“Ik ben niet in Winterswijk komen wonen om uit te kijken op een industrie-terrein”

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Plannen voor een zonnepark van bijna twee hectare in Corle stuitten op bezwaren bij de omwonenden. Het park moet verschijnen op de hoek van de Dollemansweg en de Veenhuisweg. Peter Wondergem woont er tegenover en heeft grote moeite met het plan. “Ik ben niet in Winterswijk komen wonen om uit te kijken op een industrieterrein”

Zorgen over kwaliteit landschap
Het doel van de gemeente Winterswijk is om in 2030 120 hectare zonneparken te hebben gerealiseerd. Met de aanleg van enkele grotere parken zoals die op het Arrisveld en langs de Masterveldweg wordt al een flink deel van de ambitie ingevuld. Daarnaast is ruimte voor kleine zonneparken van zo’n twee hectare groot. Daarvan zouden er 30 verspreid over het buitengebied gerealiseerd kunnen worden. In Corle moeten de zonnepanelen tussen de kassen van Te Kronnie, het bedrijf dat bloemen en tuinplanten kweekt, en de Dollemansweg geplaatst worden. Peter Wondergem is daar niet blij mee. “Ik vind het vervelend dat ik dan meteen als een nimby wordt weggezet”, zegt hij. Een nimby (not in my backyard) is iemand die tegen elke verandering in zijn of haar achtertuin is. “Maar ik maak me oprecht zorgen over de aantasting van de kwaliteit het landschap.”

Goede landschappelijke inpassing
Dat het zonnepark landschappelijk goed zal worden ingepast neemt de zorgen van Wondergem niet weg. Vanuit de bovenverdieping van zijn huis ziet hij park dan nog steeds liggen. Bovendien vraagt hij zich of het wel goed ingepast kan worden. Bomen en struiken die altijd groen blijven zijn immers niet overal gewenst. Bovendien duurt het even voordat de beplanting hoog genoeg is om de zonnecellen aan het zicht te onttrekken. “Misschien zou een wal er omheen waar de beplanting op komt het beter maken, maar uiteindelijk ga ik er alleen maar op achteruit.” Wondergem zal wel meepraten over de inpassing, maar het liefst heeft hij geen zonnepark tegenover zijn huis. Op het uitzicht nu valt ook wel wat aan te merken. De kassen van de overbuurman zijn prominent in zicht. “Daarover was al afgesproken dat er beplanting voor zou komen. Die is alleen nog niet aangelegd.

Mogelijk andere locatie
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er een gesprek is geweest met de omwonenden. “De uitkomst van dit gesprek is dat op verzoek van omwonenden verkend wordt of een andere plek voor het zonnepark mogelijk is. Het gaat om een locatie die ook in eigendom is van de verpachter. De gemeente beoordeelt daarna of deze locatie geschikt is voor een zonnepark aan de hand van het vastgestelde beleidskader voor de beoordeling van zonneparken en zonnevelden. De verpachter en ontwikkelaar zijn nu aan zet.” Wondergem weet dat er een andere locatie dichter bij de Corleseweg wordt bekeken. Daarmee wordt zijn uitzicht niet aangetast. “Maar ik moet er niet aan denken dat er verspreid over het buitengebied 30 kleine zonneparken komen. Dat leidt tot een enorme verrommeling van het Nationaal Landschap.” Hij vraagt zich af waarom al die duurzame energieopwekking in Winterswijk moet. Andere delen van Nederland zijn daar veel geschikter voor. Wondergem weet dat hij geen recht heeft op een vrij uitzicht, maar een industrieterrein tegenover zijn woning had hij niet verwacht. Als hij dit vooraf had geweten, was hij niet naar Winterswijk verhuisd, want deze industrieterreintjes kunnen immers overal in het landschap opduiken.

Stil protest. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant