Van links naar rechts: Judith en John Van Duren en Willy en Ankie Smit. Foto: Lineke Voltman
Van links naar rechts: Judith en John Van Duren en Willy en Ankie Smit. Foto: Lineke Voltman

Burgemeester bezoekt gedecoreerden om lintjes uit te reiken

Algemeen

WINTERSWIJK - "Ik voel me nu net Gaston van de Postcodeloterij", zei burgemeester Joris Bengevoord in zijn toespraak bij de eerste uitreiking van de koninklijke decoraties om 8.30 uur bij het bedrijf WAM&Van Duren op vrijdag 3 juli, waar hij werd opgewacht door een groot aantal mensen. De hele ochtend en een deel van de middag was uitgetrokken om de zestien gedecoreerden in de Orde van Oranje- Nassau in Winterswijk te bezoeken, een alternatief voor de gebruikelijke bijeenkomst in theater De Storm.

Door Lineke Voltman

Door de coronacrisis was het niet mogelijk om de decoraties, zoals gebruikelijk, op de dag voor Koningsdag op te spelden. Nu de maatregelen weer wat zijn versoepeld werden door het hele land op 3 juli de versierselen uitgereikt. Weliswaar mocht Bengevoord ze niet zelf opspelden maar daarvoor kon hij rekenen op de hulp van partners of huisgenoten. Helaas konden we niet bij alle uitreikingen aanwezig zijn. We hebben er willekeurig enkele uitgekozen.

Twee gedecoreerden bij WAM&VanDuren
John van Duren (56) werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft een groot aantal bestuurlijke functies vervuld, waaronder bij muziekvereniging Excelsior, de Nederlandse Tafelronde en de stichting Tafelronde Hulpfonds. Hij was daarnaast oprichter en bestuurslid van Sociëteit Het Pakhuys.
Willy Smit (63) is algemeen directeur van WA&VanDuren. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. “Het meest trots ben ik toch op mijn vrijwilligerswerk voor het voetbal. Bij FC Ratum, waar ik ook gespeeld heb, werd ik later voorzitter, vanuit die functie was ik betrokken bij de fusie die leidde tot FC Trias. Ook was ik verantwoordelijk voor de nieuwbouw op sportcomplex ’t Huininkveld. Nu ik iets meer tijd heb hou ik me bezig met seculiere economie, ofwel het hergebruik van materialen. Het is mooi om een onderscheiding te krijgen terwijl je nog bezig bent en ik ben dan ook niet van plan om te stoppen.”

Muzikale omlijsting                                                                                                                                         
Het duo Beer en Eamon reisde met de burgemeester mee om bij 13 adressen de plechtigheid muzikaal op te luisteren met Klezmer muziek. Zij hebben in het verleden vaker opgetreden bij de uitreiking van de lintjes. Op één adres hoefden ze niet in actie te komen want daar werd de burgemeester begeleid door leden van muziekvereniging Eendracht die een aubade bracht aan Wim Grevers.

Gastheer en conciërge                                                                                                                                         
Grevers (81) kreeg het lintje uitgereikt voor het gebouw De Klephoorn waar Grevers gastheer en conciërge is. Ook is hij al 62 jaar lid van de vereniging. Sinds 1995 is hij vele avonden en dagdelen beschikbaar om Eendracht, WM Classic en het Winterswijks Muziektheater te ondersteunen. “Ik vind het geweldig dat ik deze onderscheiding heb gekregen, maar net zo fijn is het dat ik weer aan de slag kan. De afgelopen maanden heb ik vaak ‘met m’n ziel onder m’n arm gelopen’, maar ik ging wel om de andere dag naar de Klephoorn om even op mijn bugel te spelen.”

Andere Winterswijkers, die koninklijk werden onderscheiden en bezocht werden door Bengevoord waren: Johan Esendam, Jan Hesselink, Lenie Kruisselbrink-Oonk, Jan Kuiperij en Bertha Kuiperij-Ankersmit, Diny Lamers-Hijink, Jan Nijenhuis, Nick Reinderink, Peter Schot, Henk Voskuil en Harry Meulenkamp (de tweede ridder in het gezelschap). Het laatste onderdeel van de ‘tour de Winterswijk’ vond plaats in het Raadhuis, daar kregen Henk Jan Tannemaat en Erwin te Selle de versierselen opgespeld.


Hilda en Wim Grevers. Foto: Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant