Jeroen Bruggers met het certificaat van Nuchter. Foto: Marten Vissers
Jeroen Bruggers met het certificaat van Nuchter. Foto: Marten Vissers

Supermarktondernemer boos over hoge boete

Algemeen

Supermarktondernemer boos over hoge boete

Straf is terecht, maar had ook taakstraf kunnen zijn'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Jeroen Bruggers van de Plus Supermarkten aan de Dingstraat en de Ravenhorsterweg is boos op de gemeente. Bij een controle bleek dat een kassière alcohol heeft verkocht aan een jongere, die nog geen achttien was. “Dat mag niet gebeuren”, zegt Bruggers. “Wij hebben de kassières goed getraind om dit te voorkomen. Een straf is terecht, maar dat had ook een taakstraf kunnen zijn.” Een boete van 4000 euro vindt hij veel te hoog.

Niet nonchalant
“Wij zijn absoluut niet nonchalant als het om de verkoop van alcohol aan minderjarigen gaat”, zegt Bruggers. Bij twijfel over de leeftijd wordt de klant gevraagd een identiteitsbewijs te laten zien. “Wij geven hier veel aandacht aan. De kassières krijgen hiervoor een cursus.” Niet alleen de gemeente controleert of de supermarkt zich aan de regels houdt, ook het landelijke bureau Nuchter let op de naleving van de wet. Dat gebeurt met behulp van zogenaamde “mysteryshoppers”, die jonger dan achttien zijn. “We worden al acht jaar door Nuchter gecontroleerd. Al 24 keer is het goed gegaan. Daarom hebben we in december het certificaat Verkoopkeuring Leeftijdsartikelen gekregen.” Niet alleen alcohol, maar ook rookwaren mogen niet verkocht worden aan minderjarigen.

Veel transacties
Bij de controle door de gemeente is het echter vier keer mis gegaan, in beide supermarktvestigingen twee keer. “Wij hebben 20.000 transacties per week. Dat het dan een enkele keer toch mis gaat is domme pech. Waar mensen werken worden fouten gemaakt.” De jonge kassière die het is overkomen noemt Bruggers 'een geweldige meid'. “Ze kreeg een enorme deuk in haar zelfvertrouwen en schaamde zich.” Ze is ook een week geschorst en heeft in die week geen salaris gehad. “Dat moest ik wel doen om een voorbeeld te stellen.” Dat de boete zo hoog is, komt omdat het de tweede overtreding in een jaar was. “Als ze een dag later waren gekomen was de boete de helft lager geweest.”

In plaats van boete voorlichting geven op scholen
De ontvangst van het certificaat van Nuchter was een reden om met alle medewerkers taart te eten. “Door de boete van de gemeente is de slagroom er wel af”, zegt Bruggers. Daarom heeft hij bezwaar aangetekend tegen de boete. Dat bezwaar heeft hij op maandag 29 juni toegelicht aan de onafhankelijke commissie bezwaar en beroep. Hij nam de kassière mee, die de fout heeft gemaakt, zodat zij haar eigen verhaal kon vertellen. “Zo’n hoge boete lost niets op. Ik heb de commissie gezegd dat we beter een taakstraf kunnen krijgen. Dan ga ik samen met de kassière cursussen geven op de scholen om de leerlingen uit te leggen waarom het gebruik van alcohol schadelijk is voor de gezondheid.” Bruggers heeft de indruk dat de toelichting goed is gegaan, en dat de commissie 'er iets mee gaat doen'. Het is nog even afwachten met welk advies zij zullen komen.

Geen reden om boete te verlagen
De gemeente wilde alleen een schriftelijke reactie geven: “De gemeente vindt het belangrijk om te handhaven op het verstrekken van alcohol aan minderjarigen. Mocht er een overtreding worden geconstateerd, dan is er een landelijke tabel met boetes. De gemeente Winterswijk heeft gekeken of er verzachtende omstandigheden waren om de boetes te matigen, die waren er niet. We moeten die matiging kunnen verklaren aan anderen die ook beboet zijn. Wij wachten nu het advies van de commissie bezwaar en beroep af.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant