Van links naar rechts: docente Melanie Vinkenvleugel en de leerlingen Tijl Grevers, Bas Sellink, Roman van Hemert, Naomi Veenemans, Myrthe Ketterink en Noah Meijnen. ‘Ze gaan allemaal voor het Goethe certificaat!’ Foto: Han van de Laar
Van links naar rechts: docente Melanie Vinkenvleugel en de leerlingen Tijl Grevers, Bas Sellink, Roman van Hemert, Naomi Veenemans, Myrthe Ketterink en Noah Meijnen. ‘Ze gaan allemaal voor het Goethe certificaat!’ Foto: Han van de Laar

Goethe certificaat alsnog binnen handbereik

Algemeen

Schaersvoorde biedt oplossing

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “De coronacrisis gooide voor veel leerlingen roet in het eten. De geplande mondelinge toetsen in april, die jaarlijks door de vakkrachten van het Goethe Institut worden afgenomen, konden geen doorgang vinden. Nu lijkt er toch een oplossing in zicht.” Melanie Vinkenvleugel, docente Duits en plaatsvervangend teamleider bij Schaersvoorde aan de Pronsweg is er erg blij mee.

“Het gaat met name om zo’n 30-35 leerlingen van Schaersvoorde die nu nog in het tweede jaar zitten. Een aantal daarvan gaat volgend schooljaar naar andere locaties. We hebben met het Goethe Institut afgesproken dat in november, ook voor hen, de examens afgenomen kunnen worden. Dat geeft alle betreffende leerlingen de kans om toch het Goethe Certificaat op tenminste A2 niveau te behalen.”

Goethe
Het Goethe Institut is een wereldwijde organisatie. In Nederland zijn er vestigingen in Rotterdam en Amsterdam. Doel is de Duitse taal en cultuur te bevorderen. “Bij meer dan veertig leerlingen die examen doen, komen docenten van het Goethe Institut naar de school toe om de individuele taalvaardigheid te toetsen. Wij hebben dit jaar eigenlijk te weinig kandidaten. Daarom hebben we contact gezocht met het Twents Carmel College uit Denekamp. De leerlingen die ook het examen willen doen, komen dan op 5 november naar Winterswijk. Daarmee voldoen beide scholen aan de voorwaarden en zijn de leerlingen, dankzij onze goede samenwerking, toch in staat het gewenste certificaat te behalen.”

Politieagent
Roman van Hemert, momenteel nog in de tweede klas, is één van de leerlingen die graag het A2 certificaat wil behalen. “Ik wil later politieagent worden en dan is Duits in deze regio erg belangrijk. Het is goed om de taal te spreken. Door mee te doen aan deze lessen heb ik veel extra’s geleerd.” Er zijn oefeningen gedaan op het gebied van lees-, spreek-, schrijf- en luistervaardigheid. Dat geldt ook voor Naomi Veenemans: “Ik vind Engels wel een iets mooiere taal, maar als je hier in de buurt ergens een baantje zoekt, bijvoorbeeld in een winkel, is Duits wel handiger. Zeker als ik kan aantonen dat ik een certificaat heb, worden mijn kansen om aangenomen te worden alleen maar groter.”

Certificaat
Melanie: “Aan het certificaat zijn wel kosten verbonden, maar gelukkig neemt de gemeente Winterswijk die voor haar rekening. Niet alleen voor ons trouwens, ook voor het Gerrit Komrij college, maar die bieden deze mogelijkheid (nog) niet aan. Wat dat betreft zijn wij de enige school in Winterswijk die dit heeft. Leerlingen kunnen ook nog verder naar een volgend niveau en in het vierde leerjaar examen doen voor het certificaat op B1 niveau. Dat geldt ook als de leerlingen zijn doorgestroomd naar Basis- of Kader 3, Havo/VWO-3 en op Schaersvoorde in Aalten zitten of op het GKC. We blijven de leerlingen ondersteunen met opdrachten. Ze kunnen zonder meer via ons het certificaat behalen.”

De leerlingen zijn weliswaar een tijdje niet of beperkt naar school geweest, toch is er veel thuis geoefend en lessen werden online gevolgd. De achterstand is voor hen niet onoverbrugbaar geworden. Melanie: “Ik had soms acht leerlingen in de klas en tegelijk twintig thuis achter de pc. Dat was wel even wennen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant