Merel Garssen, Gerdie Duenk, Lucy Aversteeg, Marianne Westerhof en Ans Kobus na de uitreiking van de clips op de IC. Foto: Henri Walterbos
Merel Garssen, Gerdie Duenk, Lucy Aversteeg, Marianne Westerhof en Ans Kobus na de uitreiking van de clips op de IC. Foto: Henri Walterbos

‘Je bent een kanjer-coronaclips' voor 60 SKB’ers

WINTERSWIJK - De sfeer is ontspannen in de personeelsruimte op de IC-Cardio care van het SKB. De rust is er wedergekeerd na een zware en bizarre tijd voor de medewerkers van de IC-afdeling die enkele maanden onder enorme werkdruk hebben gestaan in de coronapiek. Zij leefden en werkten in een rollercoaster. De afdeling functioneert weer als voorafgaand aan de coronapiek. Afgelopen week kwamen een aantal collega’s samen om een verrassing in ontvangst te nemen van goudsmid Lucy Aversteeg van Atelier Elcerlyck in Bredevoort. Ze is naar de Intensive Care gekomen om 60 ‘Je bent een kanjer’ coronaclips uit te reiken aan zestig SKB-medewerkers, ziekenhuisbreed, waarvan velen een prestatie van formaat leverden.

Door Henri Walterbos

Eigen initiatief
Aversteeg maakte de clips in haar eigen Atelier Elcerlyck in Bredevoort. Op geheel eigen initiatief. “Op de zondag dat de horeca op stel en sprong dicht moest om zes uur waren we net sinds lange tijd weer een keer in het café. Toen werd me direct duidelijk dat er wel iets heel ergs aan de hand was, niet wetende wat we nu allemaal weten. Dat was een zeer serieuze zaak en ik vroeg me direct af wat ik zou kunnen doen. Ik zag een programma van een professor die bezig was iets tegen het virus te doen. Ik dacht gelijk ‘ik ga geld ophalen voor hem’, zodat hij verder kan met zijn onderzoek. Maar ja, wat kan ik als klein goudsmidje betekenen. Ik maakte speciale clips om te verkopen, maar gaf ze eigenlijk meer weg dan dat ik ze verkocht. Toen bedacht ik me het anders te doen en het dichterbij te zoeken en clips aan SKB-medewerkers te overhandigen, als dank voor hun inzet in de afgelopen periode, en hen een hart onder de riem te steken Ze vertegenwoordigen natuurlijk een geldelijke waarde maar ze vertegenwoordigen voor jullie misschien een hele andere waarde”, spreekt Lucy de aandachtig luisterende medewerkers toe.

“Ik heb er al veel weg gegeven omdat ik vond dat die mensen dat speldje wel verdienden. Ik ben een gevoelsmens. Verkopen doe ik ze nog wel aan mensen die ze aan voor hen bijzondere mensen willen geven. Mensen die iets voor hen betekenen in dit coronatijdperk.” Aversteeg kreeg in eigen vriendenkring ook met het coronavirus te maken. “Iemand in onze vriendenkring is aan het virus overleden.”

Eigen ontwerp
De clip is een eigen ontwerp van de Bredevoortse goudsmid. “Ik wilde het eerst op een zilveren plaatje maken, maar zilver is in het coronatijdperk twee tot drie keer zo duur geworden. De clip is nu gemaakt van aluminium. Op het plaatje het symbool van het coronavirus en de tekst ‘Je bent een kanjer.’ Ik heb er op verzoek van een klant ook al een paar gemaakt met de tekst ‘Je bent een mooi mens’. De clip kan gedragen worden op de kleding maar kan ook op het nachtkastje neergezet worden. Iedere ochtend dat je weer gezond wakker wordt, geef je een knipoog naar dat lelijke virussymbool op het speldje.”

Iedere ochtend
dat je weer
gezond wakker
wordt, geef je
een knipoog
naar dat
lelijke virussymbool


Het aantal van 60 is gebaseerd op het moment dat Lucy in contact kwam met het SKB over haar initiatief. “Op de IC werkten toen 55 medewerkers en lagen er 5 corona patiënten. Jullie mogen het speldje zelf houden of weggeven aan iemand waarvan je vindt dat die het nog meer verdient,” laat ze de medewerkers weten. Deze middag zijn het Gerdie Duenk (IC/CC), Marianne Westerhof (D2 verpleegkundige), Merel Garssen (OK anesthesie verpleegkundige) en Ans Kobus (interieurverzorgster) die het clipje al opgespeld krijgen.

Ans Kobus, is blij met de geste: “In de coronatijd hebben we ook nachtdiensten gedraaid, naast extra diensten doordeweeks en in het weekend. Vooral voor het desinfecteren van kamers, waar de patiënten ook nog gewoon lagen.” Ze wil het speldje graag weggeven. “Er zijn mensen die het misschien nog wel meer verdienen dan ik,” vertelt ze bescheiden. “Misschien geef ik het wel aan mijn man. Die heeft me met die extra diensten weggebracht en opgehaald,” lacht ze. De overige clips worden eerlijk verdeeld onder de resterende medewerkers. Medewerkers kunnen zich hier intern voor aanmelden. De clips zijn te koop voor 25 euro waarvan 15 euro ten goede komt aan het SKB.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden