Jan van der Meer (links), Sjoerd Frielink en Tineke Zomer onthullen een informatief zonnepaneel. Foto: Han van de Laar
Jan van der Meer (links), Sjoerd Frielink en Tineke Zomer onthullen een informatief zonnepaneel. Foto: Han van de Laar

De Achterhoek gaat stroom als streekproduct opwekken en leveren

Algemeen

Frielink Multidiensten zorgt voor extra groene energie

WINTERSWIJK - De doelstelling is dat in 2030 de Achterhoek energieneutraal is en dat geldt dan ook voor Winterswijk. Er wordt inmiddels behoorlijk aan de weg getimmerd om dat te bereiken. Een volgende stap daarvoor werd afgelopen vrijdag gezet. De Gelderse gedeputeerde Jan van der Meer, Tineke Zomer wethouder van de gemeente Winterswijk en eigenaar Sjoerd Frielink van Frielink Multidiensten BV onthulden een zonnepaneel. Hierop is te lezen dat er 792 zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand van Frielink zijn geplaatst, die jaarlijks goed zijn voor een rendement van 215.000 kWh Achterhoekse groene stroom.

Door Han van de Laar

Paul Wallerbos, projectleider van Agem, verwelkomde de genodigden en gaf een toelichting op het project ‘Zonnige Bedrijven in de Achterhoek’. Dit project helpt ondernemers om de voordelen van zonnepanelen op een bedrijfsdak beter te benutten. Bedrijven met een beschikbaar dakoppervlak groter dan 500 m2 kunnen kosteloos deelnemen. Agem zorgt voor een technische en financiële onderbouwing van de mogelijkheden. De Achterhoek wil als regio energieneutraal zijn en dit betekent dat alle energie die wordt verbruikt, duurzaam wordt opgewekt. Agem, 5 jaar geleden opgericht door de acht Achterhoekse gemeenten, is de aanjager en verbindt inwoners met het Achterhoekse bedrijfsleven, lokale energiecoöperaties en Achterhoekse gemeenten.

Transformator
Sjoerd Frielink: “Bij ons bedrijfspand had de vorige eigenaar al een zware transformator laten aanleggen. Toen nog vanwege zijn hoge stroomverbruik. Met dit zonnedak wekken wij nu juist veel stroom op waarvan wij zelf maar eenderde nodig hebben. Via diezelfde transformator leveren wij de rest van de stroom aan de omliggende bedrijven en Winterswijkse huishoudens en eventueel zelfs aan het hoogspanningsnet, vlakbij Mc Donalds. Via tussenmeters wordt dat allemaal mooi in kaart (en in rekening) gebracht.”

Frielink nam contact op met Agem om te kijken wat de subsidiemogelijkheden waren. Dat zag er goed uit. Vervolgens is Huls Duurzame Energie erbij gehaald om de technische en bouwkundige haalbaarheid te bekijken. Met name wordt dan de dakconstructie in ogenschouw genomen. Inmiddels werd de subsidieaanvraag ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Al binnen twee maanden kwam er groen licht en daarmee kon het project worden uitgevoerd. Een plaatselijke onderneming heeft de zonnepanelen geïnstalleerd. Een goed voorbeeld dus van Achterhoekse samenwerking.

Groene stroom
Gedeputeerde Van der Meer: “Er worden momenteel wel twee zonnedaken per week in Gelderland opgeleverd. Ik ga niet overal naar toe, maar hier vond ik het zo’n prachtig voorbeeld van samenwerking dat ik graag ben gekomen om alle betrokkenen persoonlijk te complimenteren. Zelf heeft de Provincie nu, net als Agem, ook een zonnepanelen-adviesprogramma voor ondernemers. Daar hebben zich 175 belangstellende bedrijven voor aangemeld, waarvan er uiteindelijk 75 deze zomer een subsidietoekenning krijgen van de RVO. Als Provincie hebben we er alle belang bij dat ook wij ons aandeel in de Nederlandse energietransitie leveren. Op jaarbasis dient Nederland 35 TeraWatt uur aan groene stroom te leveren. Gelderland wil daarvan zeker 6 TWh leveren, verdeelt over zes regio’s waaronder de Achterhoek. Daar hebben we wel wat voor over.”

Ook Wethouder Zomer benadrukte dat de gemeente Winterswijk volop inzet op zonnepanelen, zowel op de grond als op de daken. “Op zich zijn we tevreden hoe het gaat, maar het kan altijd nog wel iets sneller. We zijn dan ook bezig burgers te informeren en er zijn speciale avonden voor bedrijven georganiseerd in samenwerking met de Ondernemingskring Winterswijk. Ik stuur zelf ook brieven naar bedrijven en mocht het nodig zijn dan ga ik op bezoek om ze te overtuigen. In het oude raadhuis is een Agem-loket voor verdere informatie. Er zijn nog voldoende mogelijkheden om meer zonnepanelen te plaatsen. In geval van nieuwbouw bij bedrijven vereist de gemeente dat het bedrijfsdak qua sterkte het gewicht van zonnepanelen kan dragen”.

AnimoHans
Huls: “Ik geloof er heilig in dat we in 2030 in de Achterhoek onze eigen energie kunnen opwekken. Maar dat kan niet alleen via zonnepanelen. Je moet meer mogelijkheden hebben. Dus zon, wind, biomassa etc. Eigenlijk moet je iedere periode van het jaar energie kunnen opwekken. Daar heb je ook windmolens voor nodig. De belangstelling voor duurzaamheid neemt enorm toe. We zien dat er veel animo is om mee te denken en een bijdrage te leveren. Het tempo is bijna niet bij te benen, maar met zijn allen gaan we ervoor!”

Voor meer informatie: zonnigebedrijven.nl of agem.nu


Jan van der Meer (links), Sjoerd Frielink en Tineke Zomer onthullen een informatief zonnepaneel. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant