Vereniging Belangenbehartiging Cliënten SKB krijgt burgercheque per direct

Algemeen

Gemeenteraad acht belang voor behoud van het SKB groot

Door Clemens Bielen

WINTERSWIJK- In de raadsvergadering van donderdag 18 juni sprak Joost de Ruyter tijdens de inspraakronde de gemeenteraad toe namens de Vereniging Belangenbehartiging Cliënten SKB. De vereniging heeft het college om een ‘burgercheque’ gevraagd en verzocht om een versnelde behandeling van de aanvraag. De vereniging is ontstaan uit cliënten van het SKB, die zich niet meer gerepresenteerd voelen door de huidige cliëntenraad van het SKB. De cliëntenraden van de ziekenhuizen Slingeland en Koningin Beatrix zijn na de bestuurlijke fusie van de beide ziekenhuizen samengevoegd. De huidige samenstelling van de cliëntenraad heeft een meerderheidsvertegenwoordiging van cliënten uit het verzorgingsgebied van het Slingeland Ziekenhuis.

De aanvraag voor een burgercheque vindt zijn vervolg in een tijd vergende, zorgvuldige procedure, die De Ruijter op zich logisch en terecht oordeelt, maar bij de vereniging is de urgentie groot, volgens De Ruijter. Hij schetste in het kort de stappen die de vereniging tot nu toe heeft gezet en die ten slotte resulteerden in een gerechtelijke procedure tegen Santiz om een eigen cliëntenraad voor het SKB af te dwingen. De advocaatkosten zullen naar zijn verwachting worden toegekend aan de tegenpartij, maar de vereniging staat voor meer kosten. De Ruijter: “Wij moeten contact houden met onze achterban (momenteel meer dan 600 leden) en daarvoor is een snelle invulling van de website met informatie noodzakelijk. Gisteren hebben wij een gesprek gehad met de verkenner (door de minister aangesteld om de problemen rond Santiz te onderzoeken, red.) en er worden gesprekken gevoerd met de Inspectie. Ook zijn wij in gesprek met de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA), omdat er bij de vereniging ernstige twijfel bestaat of er aan het NZA wel juiste informatie is verstrekt ten aanzien van het verlenen van toestemming voor de fusie. Dan zijn er nog de bijkomende kosten als het opvragen van kosten en wellicht wat advieskosten.”
De Ruijter zou het betreuren als alle inspanningen van de vrijwilligers moeten worden gestaakt vanwege de financiële aanslag, die deze inspanningen met zich meebrengen.

Motie aangenomen
De Raad achtte het behoud van het SKB van groot belang voor de bereikbare zorg, het voorzieningenniveau en de werkgelegenheid in Winterswijk en de Oost Achterhoek. Zij zag een eigen cliëntenraad als een belangrijk instrument voor het behoud van het SKB, en kon zich vinden in de woorden van De Ruijter. Via een motie, ingediend door de gezamenlijke raadsfracties, kende het college de aangevraagde 1250 euro per direct toe aan de vereniging.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant