Burgemeester Bengevoord (r): boa's vergroten de leefbaarheid in Winterswijk.  Jurgen Wubs (l) is een van de boa's in deze gemeente. Foto: Lineke Voltman
Burgemeester Bengevoord (r): boa's vergroten de leefbaarheid in Winterswijk. Jurgen Wubs (l) is een van de boa's in deze gemeente. Foto: Lineke Voltman

Gemeente Winterswijk voor verdedigingsmiddelen voor boa’s

WINTERSWIJK - Naar aanleiding van de gebeurtenissen in IJmuiden op Hemelvaartsdag, waarbij jongeren een boa (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) ernstig mishandelde, is de vraag of boa’s bewapend moeten worden actueel geworden. Diverse protestacties zijn gehouden om de regering te overtuigen van het nut van verdedigingsmiddelen. In de Achterhoekse gemeenten wordt hier verschillend over gedacht. Aan burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk de vraag hoe hij hierover denkt.

Door Lineke Voltman

Bengevoord: “Laat ik voorop stellen dat de veiligheid van de boa’s in Winterswijk heel belangrijk is en daarom ben ik ervoor dat ze zich bij calamiteiten moeten kunnen verdedigen. Ik noem het liever verdedigingsmiddelen dan bewapening. Door het tekort aan agenten kan politie niet altijd snel ter plaatse zijn en dat zal de komende jaren zeker niet anders worden. Als gemeente zijn we werkgever van de boa’s en ik vind dat we goed voor deze mensen moeten zorgen. Soms worden ze geconfronteerd met agressief gedrag, voornamelijk door uitgaanspubliek wanneer er drank of drugs in het spel is. Dan moeten ze zich kunnen verdedigen. Daarom vind ik het dragen van een wapenstok en handboeien een goede zaak, evenals het kunnen gebruiken van pepperspray. Daarnaast worden de boa’s uitgerust met een bodycam, zowel ter preventie als om calamiteiten vast te leggen. Boa’s vormen een waardevolle toevoeging op een aantal taken waar de politie zich heeft terug getrokken. Ook voor de leefbaarheid in onze plaats zijn ze belangrijk. Inmiddels zijn de bodycam’s besteld en is er een aanvraag ingediend voor de wapenstok, handboeien en pepperspray. In Den Haag wordt de wetgeving nu aangepast maar ik heb er alle vertrouwen in dat die toestemming er snel komt.”

Wat zijn de werkzaamheden van de boa’s?
“De boa’s, herkenbaar aan hun blauwe uniformen, zijn er voor toezicht en handhaving op verschillende terreinen. Ze hebben de vroegere stadswachten opgevolgd. Hun werkzaamheden bestaan onder andere uit controle op de drank- en horecawet, zowel in cafés als supermarkten. Ze controleren op vakantieparken of er permanent gewoond wordt en treden ook op bij overlast. Sinds het uitbreken van corona zijn daar nog werkzaamheden bijgekomen door de vele regels van zowel de veiligheidsregio als het rijk: controle op de 1,5 meter samenleving en het toegestane aantal mensen bij een bijeenkomst. In de eerste maanden van de corona pandemie controleerden ze ook of de horeca wel gesloten was. In Winterswijk werken de boa’s goed samen met de politie, zo worden er ook koppels gemaakt van een boa en een agent.”

Burgemeester
Bengevoord:
'We moeten
goed voor
deze mensen
zorgen'

De gemeente beschikt over drie fulltime boa’s. Er is nog een vacature die tijdelijk wordt ingevuld. Bengevoord: “Boa’s hebben voor ze met hun werk beginnen een tweejarige opleiding gevolgd. Voor het dragen van de bewapeningsmiddelen krijgen ze ook nadere instructies.”
Waarom wordt hier door gemeenten verschillend over gedacht?
“Een aantal burgemeesters vindt dat deze middelen voorbehouden zijn aan de politie, daarmee ben ik het niet eens. We moeten ook realistisch zijn. Ik vind dat als we deze mensen de straat opsturen voor dit soort werkzaamheden dan moeten ze zich kunnen verdedigen,” aldus Bengevoord.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden