Eind 2020 begint de woningbouw aan de kop van de Meddosestraat. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Eind 2020 begint de woningbouw aan de kop van de Meddosestraat. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Woningbouw op de kop van de Meddosestraat eindelijk concreet

WAM en Van Duren Bouwgroep sinds vrijdag eigenaar

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De eerste contacten met de erven Abbink waren er in december. Op vrijdag 29 mei werd de WAM en Van Duren Bouwgroep eigenaar van de panden op de kop van Meddosestraat. “We gaan hier veertien koop- en huurwoningen bouwen”, vertelt Willy Smit van de bouwgroep. “Wij pakken het graag op om deze vervallen plek een goede invulling te geven en tot een mooie entree van het winkelcentrum te maken.”

Aangepast plan
De drie panden met de huisnummers 60 tot 64, waarin ooit Juwelier Sellink was gevestigd, staan al tientallen jaren leeg. Burgemeester en wethouder waren in september 2018 “in principe” al akkoord met een bouwplan van de vorig jaar onverwacht overleden Henk Abbink. In 2019 was dat plan al aangepast, maar tot een concrete aanvraag voor een omgevingsvergunning bouwen kwam het nog niet. Het ontwerp van Jelle Eggink is een tijdlang te zien geweest op de buitenkant van het pand. “Dat plan wordt het niet”, zegt Smit. “We hebben er wel goed naar gekeken, maar een parkeergarage onder de panden is onhaalbaar.” Ook zijn de panden in te slechte staat om die gedeeltelijk te behouden. “Dat hadden we graag gewild, maar dit is echt een bouwval.”

Bouwen in laatste kwartaal 2020
Willy Smit is al jaren actief bij de bouwgroep. De veranderingen in al die jaren duidt hij aan als een “Abc”-tje. “Mijn vader was nog een echt aannemer. Later gingen we ons vooral bezig houden met bouwen en tegenwoordig doen we aan circulair bouwen.” Circulair betekent dat er zoveel mogelijk duurzaam bouwmateriaal wordt gebruikt en dat van oude panden zoveel mogelijk wordt hergebruikt. “Met deze oude panden is er haast niets mogelijk. Er zijn nagenoeg geen te oogsten bouwmaterialen.” Dit betekent dat de panden helemaal gesloopt zullen worden. “We willen dat in het derde kwartaal van dit jaar doen en willen dan met de bouw beginnen in het laatste kwartaal.”

Vraag naar woningen in het centrum
De WAM en van Duren Bouwgroep hoeft niet opnieuw een principeverzoek in te dienen. “Onze bouwaanvraag is een wijziging van het oorspronkelijke plan van Abbink.” Er komen veertien woningen. Zes voor de huur of acht voor de koop. Of andersom. Dat weten we nog niet precies.” De aanvraag zal snel ingediend worden. Vervallen zijn de woonstudio’s voor jongeren, de parkeergarage en de winkelfunctie. “De woningen zijn bedoeld voor ouderen en oudere jongeren.” De bouwgroep heeft in de afgelopen maanden goed gekeken naar wat de markt aan kan. Duidelijk werd dat er nog steeds behoefte is aan nieuwe woningen. “Daarom zijn we nu actiever op de woningbouwmarkt. Vooral in het centrum moet wat gebeuren.” Dat daarbij ook een van de rotte plekken, die voor vele Winterswijkers een doorn in het oog is, eindelijk kan worden aangepakt is een mooie bijkomstigheid.

Abbinkstate
De woningbouw vindt plaats aan de Meddosestraat (drie bouwlagen) en de Singelweg (vier bouwlagen). Er komt wel een berging onder, waarin fietsen gestald kunnen worden. Dat het toch nog bijna een half jaar heeft geduurd voordat de overname realiteit werd, had diverse redenen. “Met de erven Abbink waren we al in januari uit, maar de coronacrisis en de wethouderswisseling heeft voor vertraging gezorgd. Ook moest er een financieel haalbaar plan komen”, zegt Smit. Omdat er een beroep gedaan kan worden op “Steengoed benutten” van de Provincie Gelderland, bedoeld voor het opknappen van “rotte plekken”, is het plan uitvoerbaar. Het gedeelte aan de Meddosestraat zal op verzoek van de erven Abbink ter nagedachtenis aan de initiatiefnemer “de Abbinkstate” worden genoemd.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden