Liefhebbers kunnen online mee doen in de bridgecompetitie. Foto: Egbert Moester
Liefhebbers kunnen online mee doen in de bridgecompetitie. Foto: Egbert Moester

Bridgen in coronatijd

WINTERSWIJK - "We missen vooral het persoonlijke contact en de gezelligheid”. Dat is toch wel de meest gehoorde reactie van de leden van Bridgeclub de Robber op dit moment. De vereniging heeft alle activiteiten vanwege de coronacrisis gestaakt en voorlopig is er nog geen duidelijke oplossing in zicht op welke manier het bridgen op een veilige manier kan worden hervat.

In Nederland zijn 1050 verenigingen met in totaal 117.000 leden aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond. Het totaal aantal bridgers is nog veel groter, omdat niet alle verenigingen aangesloten zijn bij de bond en veel thuisbridgers geen lid zijn van een vereniging. Bridge wordt aan tafels van vier gespeeld, waarbij de spelers relatief dicht bij elkaar zitten en elke 30 minuten van tafel moeten wisselen. Bovendien worden dan ook de speelkaarten onderling uitgewisseld. Het is daarom volledig te begrijpen dat de Bridge Bond alle activiteiten door heel Nederland heeft gestopt. De Robber speelt elke dinsdag om 19.30 een competitieavond in het Zonnebrinkcentrum met een groot gedeelte van de 120 leden. De vereniging heeft 65 jaar zonder onderbreking wekelijks gespeeld, maar 16 maart was voorlopig de laatste avond.
Een groot deel van de leden is al lang lid van de vereniging, lidmaatschappen van 25, 40 en zelfs 50 jaar zijn geen uitzondering. Voor die leden is het extra wennen om de vaste activiteit op dinsdagavond te moeten missen. De vereniging is een belangrijk onderdeel van het sociale leven geworden, en vaak ontmoeten de leden elkaar ook nog onderling om thuis te bridgen.

Gelukkig voor de bridgeliefhebbers leent bridge zich wel om te spelen via internet. Er zijn diverse platforms om te spelen, waarvan Stepbridge de belangrijkste is. Deze, door de Bridge Bond ontwikkelde website, kent de afgelopen maanden een ongekende toename van het aantal gebruikers. Veel bridgers ontdekken nu pas hoe leuk het is om via internet te kunnen bridgen. Groot voordeel is dat spelen vrijwel op elk moment van de dag mogelijk is. Deelname is mogelijk als individueel speler of als paar. Na aanmelding speel je meestal binnen 1 minuut tegen een willekeurig paar ergens in Nederland.

“Maar je mist wél het clubgevoel” , aldus de wedstrijdleider van de Robber, René Vielvoije. Vandaar dat de Robber afgelopen dinsdagavond de wekelijkse competitieavond heeft hervat, maar nu via Stepbridge. Er wordt alleen gespeeld tegen spelers uit de eigen vereniging. Het was dan ook een bijzondere 'ontmoeting' van spelers die elkaar al 10 weken niet hebben gezien. Er werden op deze eerste avond door 36 leden 6 ronden van 3 spellen gespeeld. De online competitie wordt gespeeld volgens het Zwitsers systeem. Dat betekent dat alle spelers in de eerste ronde ongeachte hun speelsterkte tegen elkaar spelen. In de tweede en volgende rondes spelen de spelers tegen elkaar gebaseerd op de resultaten uit de voorgaande rondes. In totaal werden 6 ronden gespeeld, maar vanuit het spelersveld waren geluiden te horen dat 7 ronden ook wel kunnen. Redenen daarvoor zijn dat het spelen sneller gaat omdat de scoreverwerking helemaal automatisch verloopt en omdat er niet fysiek van tafel gewisseld hoeft te worden.

De competitieavond werd ruim gewonnen door de dames Els Geurink en Els Jumelet met een percentage van 64.9%. Op de 2e plaats eindigden Loes Mensink en René Lejeune met 58,6%. “De avond was een succes”, aldus René. “Maar we willen graag meer leden laten meedoen”. De vereniging vermoedt dat assistentie in het gebruik van Stepbridge daarbij kan helpen. Stepbridge kan vrij eenvoudig op PC of tablet gespeeld worden.

Wie interesse heeft om mee te spelen op Stepbridge, kan kijken opwww.stepbridge.nl. Wie in de online competitie van de Robber wil meespelen of informatie wil ver het lidmaatschap van de Robber, kan mailen naar: secretaris@derobber.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden