Terrassen Markt op Tweede Pinksterdag meteen goed gevuld. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Terrassen Markt op Tweede Pinksterdag meteen goed gevuld. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Terrassen trekken meteen belangstelling, restaurants goed gevuld

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op zondag 16 maart om 18.00 uur gingen de café en restaurants met hun terrassen dicht. Stapje voor stapje was in de dagen daarvoor al het land op slot gegaan vanwege het coronavirus. Thuis blijven en afstand houden werden de kernwoorden. Inmiddels zijn de maatregelen geleidelijk aan versoepeld en op de Tweede Pinksterdag mocht de horeca weer open. Mede dankzij het mooie weer raakten de terrassen al snel weer gevuld.

Ruimer opgezette terrassen
Van een volledige openstelling is nog geen sprake. Binnen in de cafés en restaurants mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn, als de ruimte het toelaat. In een van de kleinere cafés van Winterswijk, waar op de topdagen tijdens het Volksfeest zo’n 70 mensen binnen zijn, is met de anderhalve meterregel slechts plek voor achttien gasten. Ook zijn overal de terrassen zodanig ingericht, dat iedereen op anderhalve meter afstand van elkaar kan zitten. Alleen familieleden mogen dichterbij elkaar zitten. Sommige horecaondernemers zoals Hotel-restaurant de Lindeboom in de Brinkheurne of de Gulle Smid hebben op eigen terrein voldoende ruimte om de terrassen groter te maken. In het centrum staat de gemeente toe dat de terrassen uitgebreid worden op gemeentegrond. Het is een van de redenen, dat ze zaterdagmarkt voorlopig niet terugkeert naar de Markt. Daardoor kunnen de terrassen rondom de Jacobskerk ruimer worden opgezet.

Hopen op een topzomer
De ondernemers zijn blij dat ze weer aan de slag kunnen. “Ik ben er helemaal klaar voor”, zei Marco Stemerdink van De Lindeboom enkele dagen voor Pinksteren. Hij heeft de afgelopen twee en halve maand nog wel hotelgasten gehad. “Alleen gasten die hier voor tijdelijk werk waren, geen vakantiegangers.” Ook heeft hij maaltijden bij mensen thuis bezorgd. “De gunfactor was groot.” Maar de feesten en partijen en de catering voor mensen thuis stopte. Zeker omdat het mooi fietsweer was is er veel omzet gemist. “Normaal gesproken was het dan heel druk geweest.” Stemerdink blijft echter optimistisch. “Een topjaar wordt het niet meer, maar het kan nog wel een topzomer worden.”

Optimisme overheerst
Het optimisme overheerst bij meer horecaondernemers. Net als De Lindeboom hebben De Woord in Corle, de Schoppe van de Twee Bruggen in Miste en de Gulle Smid veel omzet misgelopen, omdat feesten en partijen niet door konden gaan. “Wij hebben twaalf bruiloften moeten afzeggen”, zegt Hendrik-Jan Mensink van de Twee Bruggen. “De horeca lijdt bij ons het hardst.” De camping was gedeeltelijk al wel weer beschikbaar. Mensink heeft honderd verhuurplekken, zoals safaritenten en huisjes, met eigen sanitair. Ook zijn er 68 toeristische kampeerplekken met eigen sanitair en konden campers een plek krijgen. “Met de Pinksteren zijn we redelijk bezet.” Toch was een groot deel van de camping niet beschikbaar. Vanaf 1 juli wanneer de gemeenschappelijke toiletgebouwen weer open mogen kunnen daar weer mensen terecht. “We haalden altijd zo’n 45% van onze omzet in het voorseizoen, maar ik blijf positief. Ik verwacht in het hoofdseizoen meer gasten, omdat meer mensen in eigen land op vakantie gaan. Maar het zal het verlies niet compenseren.”

Reserveren nodig
De reserveringen voor de restaurants stroomden al dagen voor de Pinksteren binnen. “De mensen willen er graag weer uit”, zegt Marcel Smid van de Gulle Smid. Binnen is plek voor honderd mensen, maar dat zullen er nu niet meer dan 30 zijn. Het terras heeft hij in de richting van de speeltuin uitgebreid. “Ik vind het wel wat hebben.” Volckmar Kroes van De Woord is eveneens blij dat hij op de Tweede Pinksterdag al “leuk bezet” is. Hij vindt de beperkingen vanwege de corona wel lastig. “Uit eten is een kwestie van beleving, het is dan prettig om met vier mensen aan één tafel te kunnen zitten, dat kan nu niet.” Voor de directe toekomst heeft hij vertrouwen, al bespeurt hij dat er een groep is die angstig is geworden om uit eten te gaan. “Reserveren kan ook ter plekke”, zegt Mensink van de Twee Bruggen. Al moet er dan wel plek zijn. Op het terras van de Schoppe zijn honderd stoelen rondom 25 tafels beschikbaar. Niet alleen campinggasten maken er gebruik van, ook voorbijkomende fietsers en wandelaars vonden er regelmatig een plek. Dat zal vanaf de Tweede Pinksterdag opnieuw zo zijn, is de verwachting.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden